Το τραγούδι στην προσχολική εκπαίδευση: Μουσικές προτιμήσεις και διδακτικές πρακτικές των νηπιαγωγών νομού Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Έρευνες, υποστηρίζουν οτι η χρήση της μουσικής κατά την περίοδο της νηπιακής ηλικίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών. Στην παρούσα εργασία, θα διερευνηθεί το ερώτημα, για το αν η μουσική στο νηπιαγωγείο είναι χρήσιμη και κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί προσχολικής εκπαίδευσης την χρησιμοποιούν μέσα στην τάξη. Ταυτόχρονα, θα εξεταστούν οι μουσικές προτιμήσεις των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης και οι μουσικές προτιμήσεις των παιδιών της τάξης τους, μέσα από τη ματιά των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η έρευνα αναφέρεται σε μουσικές προτιμήσεις που αφορούν κυρίως ακροάματα, αλλά γίνεται αναφορά και σε προτιμήσεις που αφορούν μουσικές δραστηριότητες. Για τη διεξαγωγή της έρευνας τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: 23 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης του νομού Κέρκυρας, 5 ατομικές, μη δομημένες συνεντεύξεις σε νηπιαγωγούς που εργάζονται σε νηπιαγωγείο του νομού Κέρκυρας, ανάλυση των μουσικών προτιμήσεων των εκπαιδευτικών και των μουσικών προτιμήσεων των παιδιών, μέσα από τη ματιά των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης.
Keywords: νηπιαγωγείο, μουσικές προτιμήσεις, μουσική διδασκαλία, πρακτικές, ερωτηματολόγια