Η αποδοτικότητα της τηλεκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας COVID-19 - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Τον Δεκέμβριο του 2019 εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός, ο οποίος εξαπλώθηκε σταδιακά στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η πάροδος του χρόνου έδειξε ότι αυτός ο νέος ιός προκάλεσε πανδημία σε όλο το πλανήτη που αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλα τα κράτη να χάσουν τον έλεγχο και να οδηγηθούν στο κλείσιμο πολλών εργασιακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 να στρέφονται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Φαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση χιλιάδες ερευνητές ασχολήθηκαν με την απόδοση και τα εμπόδια που είχε η τηλεκπαίδευση, όπου το σύνολο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρκετά μεγάλο. Η κάθε έρευνα ξεχωριστά αξιολογούσε την τηλεκπαίδευση με τη χρήση συγκεκριμένων παραγόντων. Ο βασικός σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασία είναι να αναδείξει την απόδοση, την αποτελεσματικότητα και την σημασία που είχε η τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να γίνει αυτό στην παρούσα μελέτη κατασκευάστηκε ένα ερωτηματολόγιο μέσω του Google Forms αποτελούμενο από 8 παράγοντες στο οποίο συλλέχθηκαν απαντήσεις σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων από Έλληνες φοιτητές διαφόρων ελληνικών πανεπιστημίων. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ένα μοντέλο αποτελούμενο από οχτώ παράγοντες με τη βοήθεια του λογισμικού Smart PLS 2.0. Πιο αναλυτικά στο συγκεκριμένο μοντέλο η αποτελεσματικότητα, οι φοιτητές, οι καθηγητές, τα τεχνολογικά εργαλεία, τα προσωπικά αλλά και τα παιδαγωγικά εμπόδια ήταν οι κύριοι παράγοντες που επηρέαζαν την ικανοποίηση των φοιτητών όπου ο παράγοντας ικανοποίηση με τη σειρά του επηρέαζε την πρόθεση στο να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν οι φοιτητές τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης. Με τη χρήση υποθέσεων ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω και με τα στατιστικά δεδομένα που εξήχθησαν φάνηκε ότι οι καθηγητές, οι μαθητές και η αποτελεσματικότητα ασκούν την σημαντικότερη επίδραση στην απόδοση της τηλεκπαίδευσης σε αντίθεση με τα τεχνολογικά εργαλεία όπου είναι στατιστικά μη σημαντικά, δηλαδή δεν είναι ικανά να καθορίσουν την σημασία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Keywords: Τηλεκπαίδευση, Πανδημία, Ερωτηματολόγιο, Στατιστική προηγμένη επεξεργασία