Ιχνηλατώντας την χειραφέτηση της Ελληνίδας γυναίκας: Η περίπτωση της Επτανήσιας λογίας Μαριέττας Γιαννοπούλου - Μινώτου (1900-1962) - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία στόχο έχει να παρουσιάσει την Ζακύνθια λογία την Μαριέττα Γιαννοπούλου - Μινώτου (ΜΓ - Μ / 1900-1962), μια γυναικεία παρουσία που ανήκει στη γενιά του '30 η οποία ανέπτυξε έντονη φεμινιστική και πνευματική δράση από την εποχή του Μεσοπολέμου έως και το θάνατό της το 1962. Οι επιρροές που δέχθηκε από την γενέτειρά της Ζάκυνθο και το ευρύτερο επτανησιακό περιβάλλον διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της και άφησαν ένα ισχυρό αποτύπωμα στο έργο της. Οι πολυεπίπεδες δραστηριότητές της που ξεκίνησαν από πολύ νεαρή ηλικία, αναδεικνύονται μέσα από τη μελέτη των διαθέσιμων πηγών, δημοσιευμένων ή μη. Κυρίαρχη θέση κατέχει το αρχείο της το οποίο διαχειρίζεται η οικογένεια του γιου της Διονυσίου Αγγέλου Μινώτου (1931-2020). Για την έρευνα και τη συγγραφή της παρούσας εργασίας αξιοποιήθηκαν οι δημοσιευμένες μελέτες της επόπτριας και καθηγήτριας μου του Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Μαριέττας Μινώτου, οι οποίες έχουν στηριχθεί στην μελέτη του αρχείου της Μαριέττας Γιαννοπούλου - Μινώτου , στον τύπο της εποχής ελληνικό και ξένο, σε προφορικές μαρτυρίες και σε σχετική βιβλιογραφία. Με βάση τις προαναφερθείσες μελέτες αυτές η εργασία εμπλουτίστηκε με στοιχεία που εντόπισα από την σχετική έντυπη βιβλιογραφία και άλλες ηλεκτρονικές πηγές.

The present thesis aims to present the Zakynthian Marietta Giannopoulou - Minotou (MG - M / 1900-1962), a female presence belonging to the generation of the 1930s who developed intense feminist and intellectual activity from the interwar period until her death in 1962. The influences of her native Zakynthos and the wider Ionian environment shaped her personality and left a strong imprint on her work. Her multi-layered activities, which began at a very young age, are revealed through the study of the available sources, published and unpublished. A dominant place is occupied by her archive, which is managed by the family of her son Dionysios Angelos Minotou (1931-2020). For the research and the writing of the present work, the published studies of my supervisor and professor of the Department of Archival , Library Science and Museology of the Ionian University, Mrs. Marietta Minotou, have been used, which have been based on the study of the archive of Marietta Giannopoulou - Minotou, the Greek and foreign press of the time, oral testimonies and relevant literature. Based on the aforementioned studies, the work was enriched with data I found from the relevant printed literature and other electronic sources.
Keywords: Αρχειονομία, Φεμινισμός, Επτάνησα, Κίνημα Φεμινισμού, Ψηφιακή Εποχή, Μεσοπόλεμος, Ισότητα των Φύλων.; Archival Science, Feminism, Ionian Islands, Feminist Movement, Digital Age, Interwar Period, Gender Equality