Υλοποίηση Αλγορίθμων Δρομολόγησης Ελαχιστοποίησης Κατανάλωσης Ενέργειας σε Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να μελετηθεί το ζήτημα της δρομολόγησης σε ασύρματα δίκτυα αισθητήρων λαμβάνοντας υπόψιν θέματα κατανάλωσης ενέργειας. Η εργασία επικεντρώνεται σε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί μια μέθοδο ανίχνευσης της ευπάθειας των διαθέσιμων μονοπατιών για τη μετάδοση πακέτων προς τον κόμβο συλλογής δεδομένων του δικτύου, και προσαρμόζει τη δρομολόγησή τους, προκειμένου να πετύχει την μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής για το δίκτυο. Σε αυτήν την εργασία διερευνάται ο συγκεκριμένος αλγόριθμος σε ένα πραγματικό δίκτυο και τα αποτελέσματά του συγκρίνονται με αυτά των προσομοιώσεων που παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία καθώς και με τα αποτελέσματα ενός αντίστοιχου αλγορίθμου εύρεσης ελάχιστης διαδρομής με στατική δρομολόγηση. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να γίνει αυτός ο έλεγχος ήταν αρχικά να βρεθεί το κατάλληλο υλικολογισμικό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα. Στη συνέχεια υλοποιήθηκαν κάποιοι μη προσαρμοστικοί αλγόριθμοι δρομολόγησης προκειμένου να υπάρχει σχετικό μέτρο σύγκρισης. Τέλος, υλοποιήθηκε ο αλγόριθμος του πηγαίου υλικού της εργασίας, και έγινε μελέτη η οποία εξετάζει τις διαφορές ανάμεσα στα αποτελέσματα των δύο υλοποιήσεων. Τα αποτελέσματα της εργασίας δείχνουν μια σημαντική αύξηση της διάρκειας ζωής του δικτύου όταν γίνεται χρήση του πρωτογενούς αλγορίθμου δρομολόγησης σε σύγκριση με χρήση στατικής δρομολόγησης συντομότερης διαδρομής. Για την υλοποίηση της εργασίας, δημιουργήθηκε ένα ασύρματο δίκτυο με τη χρήση μικροελεγκτών arduino σε συνδυασμό με μονάδες XBee Pro S2C και μπαταρίες λιθίου-πολυμερούς.
Keywords: ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, δίκτυα, δρομολόγηση, εξοικονόμηση ενέργειας; wsn, wireless sensor networks, ad-hoc, power efficient, routing, algorithms, arduino