Η εμπειρία της δημιουργίας περιεχομένου από εκπαιδευτικούς μουσικής στο διαδίκτυο: μία συλλογική μελέτη περίπτωσης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να παράγουν οι ίδιοι περιεχόμενο και ταυτόχρονα να συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Η διαδικασία αυτή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους κύκλους των εκπαιδευτικών, αφού δημιουργεί προϋποθέσεις για αυτοεπιμόρφωση, αλλά και αλληλοϋποστήριξη. Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να διερευνήσει το βίωμα εκπαιδευτικών μουσικής που επιλέγουν να δημιουργούν υλικό στο διαδίκτυο και να το διαμοιράζουν ελεύθερα, καθώς και τα κίνητρα που τους ωθούν σε αυτό. Μετά από αναζήτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, YouTube, Instagram, TikTok) επιλέχθηκε δείγμα σκοπιμότητας επτά εκπαιδευτικών μουσικής. Μελετήθηκε και αναλύθηκε το υλικό που δημοσιεύουν και παραχώρησαν συνέντευξη για την οπτική τους πάνω στη διαδικασία. Τα ευρήματα οδήγησαν σε συμπεράσματα σχετικά με την καθημερινή συλλογή ιδεών και πηγών για την ανάπτυξη των θεματικών τους, είτε από την καθημερινή ζωή είτε από το διαδίκτυο, και ανέδειξαν την έλλειψη χρόνου ως βασικού ανασταλτικού παράγοντα ενασχόλησης. Οι αναφορές τους ως προς το υποκειμενικό τους βίωμα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, τόσο σε σχέση με την προσωπική τους ικανοποίηση και ένα αίσθημα αυτοεκπλήρωσης, όσο και με μια διάθεση παροχής βοήθειας στην κοινότητα και μια επιθυμία συνεισφοράς στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του επαγγέλματος. Ταυτόχρονα, τους ωθούν ποικίλα κίνητρα, εσωτερικά και εξωτερικά, όπως οι αγνές προθέσεις και η όρεξη προσφοράς στην κοινότητα, οι προσωπικές, αυτοκινούμενες ανάγκες οργάνωσης και επικύρωσης, το ενδιαφέρον για περαιτέρω επικοινωνία, αλλά και η προσωπική αναγνώριση.

The rapid development of technology and social media has enabled users to produce content themselves and at the same time connect with each other in various ways. This process plays a particularly important role in teachers' environments, as it creates conditions for self-learning and mutual support. This research aims to explore the experience of music teachers who choose to create material online and share it freely, as well as the motivations that drive them to do so. After searching social media (Facebook, YouTube, Instagram, TikTok) a feasibility sample of seven music teachers was selected. The material they post was studied and analysed and they were interviewed, focusing on their perspective of the process. The findings led to conclusions about the daily collection of ideas and resources for developing their themes, either from everyday life or from the internet, and highlighted lack of time as a key inhibitor of engagement. Their reports of their subjective experience covered a wide range of emotions, both in relation to personal satisfaction and a sense of self-fulfilment, as well as a desire to help the community and contribute to the modernisation and improvement of the profession. At the same time, they are driven by motivations, both internal and external, from pure intentions and an urge to give back to the community, to personal, self-driven needs for organization and validation, an interest in furthering communication, and personal recognition.
The experience of music teachers' online content creation: a collective case study
Keywords: εκπαιδευτικοί μουσικής, δημιουργία περιεχομένου, ελεύθερος διαμοιρασμός, κίνητρα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης; music educators, content creation, free sharing, incentives, social media