ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΑΚΑΛΛΙΤΕΧΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο τη γνωριμία μαθητών δημοτικού σχολείου με την ποντιακή μουσική παράδοση μέσα από ένα διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα διδασκαλίας. Ειδικά, οι μαθητές καλούνται μέσα από ένα ποντιακό παραδοσιακό παραμύθι να γνωρίσουν στοιχεία της ποντιακής παράδοσης όπως τη διάλεκτο, τα μουσικά όργανα, τραγούδια του πόντου, στοιχεία για τη διατροφή και γενικότερα στοιχεία της ποντιακής κουλτούρας. Το πρόγραμμα αποτελεί μια ποιοτική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε δημοτικό σχολείο της Κέρκυρας σε μαθητές μη ποντιακής καταγωγής. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε Γ’ τάξη Δημοτικού σχολείου, όπου ο συνολικός αριθμός των παιδιών ήταν 20 μαθητές και μαθήτριες, συγκεκριμένα 11 αγόρια και 9 κορίτσια. Για τις ανάγκες της εφαρμογής χρειάστηκαν εννιά (9) σχολικές ώρες που οδήγησαν σε μια μουσικοθεατρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του προγράμματος. Τα εργαλεία συλλογής δεδομένων του ερευνητή είναι το προσωπικό του ημερολόγιο που διατηρούσε μετά από κάθε συνάντηση με τους μαθητές, καθώς και μια άτυπη συζήτηση που είχε με αυτούς μία μέρα μετά την παράσταση. Τα συμπεράσματα τις έρευνας αναφέρονται στο πώς οι μαθητές βίωσαν τη γνωριμία τους με μια μουσική παράδοση άγνωστη σε αυτούς, καθώς και αν το πρόγραμμα διδασκαλίας λειτούργησε ως έναυσμα εύρεσης της προσωπικής τους πολιτισμικής ταυτότητας και πώς επηρέασε τις σχέσεις μεταξύ των συμμαθητών και συμμαθητριών τους.

The present study aims to introduce elementary school students to the Pontic musical tradition through an interdisciplinary education program. In particular, the students were invited through a traditional Pontic tale to get to know elements of the Pontic tradition, such as the dialect, musical instruments, Pontic songs, information about the nutrition and the Pontic culture in general. The program is based on a qualitative research that was carried out in a primary school in Corfu with students of non-Pontian origin. The program was implemented in the third grade of Primary school. There were 20 students in the class, specifically 11 boys and 9 girls. For the needs of this music education project, nine (9) school hours were utilized leading to a music and drama performance that took place at the end of the program. The researcher's data collection tools are his personal diary that was kept after each meeting with the students, as well as an informal discussion he carried out with them one day after the performance. The conclusions of the research refer to how the students experienced their acquaintance with a musical tradition unknown to them as well as whether the teaching program acted as a trigger to find their personal cultural identity and how it affected the relationships between them.
Teaching the Pontic music tradition through an interdisciplinary program in a primary school students
Keywords: Λέξεις κλειδιά: Παραδοσιακή μουσική, μουσικό παραμύθι, ποντιακή παράδοση, παιχνιδοτράγουδο, διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση; Key words: Traditional music, musical fairy tale, Pontic tradition, play song, intercultural music education