Υποτιτλισμός της ταινίας μικρού μήκους Friendlz Shadow και σχολιασμός των μεταφραστικών προκλήσεων και των στρατηγικών που εφαρμόστηκαν - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Ο υποτιτλισμός αποτελεί ένα είδος μετάφρασης, το οποίο είναι αρκετά νέο σε σχέση με άλλα είδη. Εμπίπτει στο ευρύτερο πεδίο της οπτικοακουστικής μετάφρασης και, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έχει πραγματοποιηθεί εις βάθος έρευνα σε ό,τι αφορά τους καταλληλότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει ορθή απόδοση και διαχείριση των περιορισμών του είδους. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αποτελέσει μια ακόμη πηγή αναφορικά με το θέμα του υποτιτλισμού και, συγκεκριμένα, να λειτουργήσει ως ένα μικρό παράδειγμα διαχείρισης του υποτιτλισμού ταινιών επιστημονικής φαντασίας στην ελληνική γλώσσα. Αυτή η επιθυμία προκύπτει και από το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με μακρά υποτιτλιστική παράδοση.

Subtitling is a form of audiovisual translation which has only lately received extensive attention by researchers. In Greece, there have been relatively few studies which focus on the best practices and subtitling strategies. The aim of the present dissertation is to function as a reference for “subtitling” and, more specifically, for the subtitling of science-fiction films in Greek. This desire stems in part from the fact that Greece has a long tradition in subtitling.
Subtitling into Greek of the short film Friendly Shadow and commentary on the translation challenges and the strategies employed
Keywords: Μετάφραση, Υποτιτλισμός, Διαγλωσσικός Υποτιτλισμός, Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας, Ελληνικό Κοινό; Translation, Subtitling, Interlingual Subtitling, Science-Fiction Film, Greek Audience