Μουσική για κωφούς και ακούοντες: Επικοινωνία στίχων και μουσικής τραγουδιών μέσω της νοηματικής γλώσσας και εκφραστικών κινήσεων - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η εργασία που ακολουθεί εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ μουσικής και νοηματικής γλώσσας. Πρόκειται για ένα θέμα που διερευνά τη «συνομιλία» μεταξύ ήχου και χειρονομίας. Η νοηματική είναι μια οπτική μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιεί τις κινήσεις των χεριών, τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος για να μεταφέρει το νόημα, ενώ η μουσική είναι μια ακουστική μορφή τέχνης που μέσω του ρυθμού, της μελωδίας και της αρμονίας προκαλεί συναισθήματα. Ο στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει την αναγκαιότητα η απόδοση των τραγουδιών στην ελληνική νοηματική γλώσσα να συμπεριλαμβάνεται στα προϊόντα της μουσικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ότι τα άτομα με προβλήματα ακοής μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να εκτιμούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Θέτοντας κάποια ερωτήματα για το πόσο εφικτό είναι για την κοινότητα των κωφών η μουσική να γίνει αντιληπτή από αυτούς και να τους συγκινεί, τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη σχετική βιβλιογραφία και την παρούσα εφαρμογή φαίνεται να είναι θετικά. Δημιουργήθηκαν πέντε βίντεο ελληνικών τραγουδιών, με τη βοήθεια της κωφής συνεργάτιδάς μου, τα οποία συνδυάζουν τις μελωδίες, τους στίχους και τα συναισθήματα των ελληνικών τραγουδιών με τις εκφραστικές κινήσεις της νοηματικής γλώσσας. Τα βίντεο δεν αποτυπώνουν μόνο την ουσία της μουσικής, αλλά παρέχουν επίσης μια οπτική και περιεκτική εμπειρία τόσο για τα κωφά όσο και για τα ακούοντα άτομα. Τα αποτελέσματα αυτά δεν θα ήταν εφικτά αν στην αρχή της έρευνας δεν είχαν μελετηθεί οι εξέχουσες κωφές προσωπικότητες, οι οποίες βοήθησαν στη διερεύνηση του θέματος: η Glennie, o Beethoven και η μικρή Αυγούστα είναι εξίσου πρωταγωνιστές της παρούσας έρευνας.

The following project examines the connection between music and sign language. It is a topic that explores the 'conversation' between sound and gesture. Sign language is a visual form of communication that uses hand movements, facial expressions and body language to convey meaning, while music is an aural art form that evokes emotions through rhythm, melody and harmony. The aim of this research is to highlight the necessity of including the performance of songs in Greek sign language impairments in the products of the music industry, ensuring that people with hearing impairment can actively participate and appreciate the rich cultural heritage of the Greek song. Raising some questions about how feasible it is for the deaf community to perceive music and be moved by it, the results obtained from the relevant literature and the present application seem to be positive. Five videos of Greek songs were created, with the help of a deaf collaborator, which combine the melodies, lyrics and emotions of Greek songs with the expressive movements of sign language. The videos not only capture the essence of the music, but also provide a visual and inclusive experience for both deaf and hearing people. These results would not have been possible if the prominent deaf personalities who helped to explore the topic had not been studied at the beginning of the research: Glennie, Beethoven and Little Augusta have been highly inspirational for this project.
Music for the Deaf and the Hearing: Communicating song lyrics and music through sign language and expressive movements
Keywords: μουσική, νοηματική γλώσσα, Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ε.Ν.Γ., κώφωση; music, sign language, Greek Sign Language, G.S.L., deafness, hearing loss