Εθνικισμός και μουσική: Το παράδειγμα της Ελληνικής Μουσικής Σχολής - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Πρόκειται για την παρουσίαση της εθνική μουσικής σχολής της Ελλάδας ιδεολογικά και βιογραφικά. Αρχικά παρουσιάζεται η ευρύτερη ιδεολογική προσέγγιση και ανάπτυξη των: έθνος, εθνικισμός, διεθνισμός, πατριωτισμός και σωβινισμός. Αυτό γίνεται μέσα από ιστορικές και λεξιλογικές πηγές με σκοπό την ανάπτυξη μια νοητής σειράς γεγονότων που μας οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας εθνικών μουσικών σχολών. Aπό τα παραπάνω οδηγούμαστε στην παρουσίαση των λόγων επιλογής του εθνικισμού και στα κριτήρια του. Στην συνέχεια συσχετίζεται η μουσική με τον εθνικισμό. Καθώς η μουσική αποτελεί μέσω έκφρασης του ανθρώπου, και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκε έντονα. Πολλές φορές αποτελώντας έως και έμβλημα της εθνικής ταυτότητας. Έτσι οδηγούμαστε στη δημιουργία των εθνικών σχολών. Ακόμη, παρουσιάζονται επιγραμματικά οι διάφορες εθνικές μουσικές σχολές της Ευρώπης. Συνεχίζοντας, παρουσιάζεται η Εθνική Μουσική Σχολή της Ελλάδας. Στην αρχή έχουμε την ιστορική ανάπτυξη του εθνικισμού στην Ελλάδα, μέσα από την οποία οδηγούμαστε στην ανάγκη για εθνική μουσική ταυτότητα. Το αίτημα αυτό προσπάθησαν να ικανοποιήσουν συνθέτες, αρχικά από τα Επτάνησα, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε μια πρώιμη εθνική σχολή, η οποία παρουσιάζεται με παραδείγματα. Μέσα από το έργο των συνθετών αυτών φτάνουμε στις αρχές του 20ου αιώνα και στην ομάδα των συνθετών, όπου ονομάστηκαν «Εθνική Μουσική Σχολή της Ελλάδας», της οποίας παρουσιάζονται αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία, ιδεολογία και το έργο τους. Ακόμη παρουσιάζονται και κάποιοι μουσουργοί, οι οποί θα μπορούσαν να ανήκουν στην εθνική σχολή, αλλά τα έργα τους δεν είναι εθνικά στο σύνολο τους. Επίσης, παρουσιάζονται επιγραμματικά οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι της Εθνικής Σχολής. Ενώ, συμπερασματικά βλέπουμε ότι η Εθνική Μουσική Σχολή αποτέλεσε ανάγκη της Ελλάδας της εποχής.

This research is about the presentation of the national music school of Greece ideologically and biographically. Initially, the broader ideological approach and development of: nation, nationalism, internationalism, patriotism and chauvinism is presented. This is done through historical, conceptual and lexical sources in order to develop a conceived series of events that lead us to the need to create national music schools. Based on the above we are lead to the presentation of the reasons for the choice of nationalism and its criteria. Then music relates to nationalism, due to the fact that music is a form of human expression, it was also strongly used in this case, and many times being even an emblem of national identity. In addition, various national musical schools in Europe are presented briefly. Continuing, the National Music School of Greece is presented. At first we see the historical development of nationalism in Greece, through which we are guided to the need for national music identity. This request sought to satisfy composers, initially from the Ionian Islands, so we could say that we have an early national school, which is illustrated by examples. Through the work of these composers we arrive at the beginning of the 20th century and in the group of composers, who were eventually called "National Music School of Greece", whose biographical details, ideology and their work are presented. There are also some composers who could belong to the national school, but their works are not national as a whole. Also, the supporters and opponents of the National School are outlined. While, in conclusion, we see that the National Music School was a necessity for Greece of that time.
Nationalism and music: The example of the Greek National School
Keywords: εθνικισμός, μουσική, εθνική μουσική σχολή, Ελλάδα, Καλομοίρης; nationalism, music: Greece, national school, Kalomiris