Σύγχρονες τεχνικές αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών υπό το πρίσμα της ρομποτικής - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής είναι η σύγχρονες μορφές αυτοματισμού που εντοπίζονται στα περιβάλλοντα των βιβλιοθηκών και ειδικότερα η ένταξη της ρομποτικής στο πλαίσιο τους. Αναλυτικότερα, παρέχονται πληροφορίες για ζητήματα αυτοματοποίησης, αλλά και το πως αυτή συνδέεται άμεσα με την ρομποτική, καθώς και παραδείγματα για την χρήση ρομπότ σε βιβλιοθήκες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Με αφορμή το καίριο αυτό ζήτημα της ένταξης της ρομποτικής στις βιβλιοθήκες, διενεργήθηκε έρευνα με την μορφή on-line ερωτηματολογίου σε βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων πάνω στις απόψεις, τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους απέναντι στην πιθανότητα εισαγωγής μια τέτοια τεχνολογίας στο χώρο τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 63 βιβλιοθήκες, διαφόρων κατηγοριών από όλη την επικράτεια.

The subject of this thesis is the modern forms of automation found in library environments and in particular the integration of robotics in their context. More specifically, information is provided on automation issues and how it is directly related to robotics, as well as examples of robot use in libraries in Europe, America and Asia. On the occasion of this crucial issue of the integration of robotics in libraries, a survey in the form of an on-line questionnaire was conducted in libraries all over Greece, in order to draw conclusions on their views, attitudes and perceptions towards the possibility of introducing such a technology in their area. 63 libraries of various categories from all over the country participated in the survey.
Keywords: ρομποτική, αυτοματοποίηση, βιβλιοθήκες, τεχνολογία, Ελλάδα; robotics, automation, libraries, technology, Greece