Παραγωγή πρωτότυπων σημασιολογικών δεδομένων βιβλιογραφικού περιεχομένου σε μορφή RDF και ανάπτυξη εργαλείων χρήσης τους - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Οι τελευταίες εξελίξεις στις τεχνολογίες του σημασιολογικού ιστού έχουν σαν αποτέλεσμα να περνάμε από μια παραδοσιακή παρουσίαση των εγγράφων στον ιστό, σε μια άλλη μορφή με αυξημένη σημασιολογία. Αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο των βιβλιογραφικών δεδομένων. Καθώς οι επιστημονικές δημοσιεύσεις είναι στοιχεία καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο του επιστημονικού έργου, οι τεχνικές δημοσίευσης που προσφέρουν διασύνδεση με πολλές πηγές δεδομένων, ολοκλήρωση και ενοποίηση των δεδομένων από διαφορετικές πηγές και σημασιολογική περιγραφή των βιβλιογραφικών εγγραφών, είναι πλέον απαραίτητες και προκαλούν το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών που κινούνται στο χώρο του σημασιολογικού ιστού. Τέτοιες δυνατότητες προσφέρει το μοντέλο δεδομένων RDF, τα διάφορα λεξιλόγια-οντολογίες που αναπαριστούν το πεδίο των βιβλιογραφικών εγγραφών καθώς και διάφορα εργαλεία δημοσίευσης και διαχείρισης διασυνδεδεμένων δεδομένων. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να εφαρμοσθούν οι τεχνολογίες του σημασιολογικού ιστού στο χώρο των επιστημονικών δημοσιεύσεων των καθηγητών του τμήματος πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι κάποια από τα υπάρχοντα λεξιλόγια για την κατασκευή της οντολογίας, η γλώσσα προγραμματισμού Python 3 για την μετατροπή των δεδομένων σε RDF και ο Virtuoso Universal Server για τη διαχείριση των δεδομένων.
Keywords: RDF, σημασιολογικός ιστός, βιβλιογραφικά δεδομένα