Διερεύνηση απόψεων μαθητών/ριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη διαδικτυακή μάθηση. Μελέτη περίπτωσης ενηλίκων μαθητών/ριών επαγγελματικής εκπαίδευσης - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία υλοποιείται στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ψηφιακές Εφαρμογές και Καινοτομία» του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στόχος της εργασίας είναι να καταγραφούν οι απόψεις ενηλίκων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των τάξεων Β’ και Γ’ του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Κέρκυρας για τη διαδικτυακή μάθηση. Τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ απευθύνονται σε ανήλικους και ενήλικους μαθητές οι οποίοι έχοντας ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση επιθυμούν την ολοκλήρωση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο τέλος των σπουδών τους, εκτός από το απολυτήριο παίρνουν και πτυχίο ειδικότητας. Διαδικτυακή μάθηση είναι η μέθοδος διδασκαλίας μέσω ηλεκτρονικών μέσων είτε σε σύγχρονη είτε σε ασύγχρονη διαδικτυακή μορφή. Λόγω της πανδημίας Covid-19, η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκπαιδευτεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της παρούσας κατάστασης. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε την περίοδο της πανδημίας Covid-19 και αποσκοπεί να παρουσιάσει τις απόψεις των μαθητών του εσπερινού ΕΠΑ.Λ Κέρκυρας για τη διαδικτυακή μάθηση. Μέσα από ένα δείγμα 10 μαθητών, 5 άντρες και 5 γυναίκες διαφόρων ηλικιακών ομάδων, επαγγελμάτων, μορφωτικών επιπέδων κλήθηκαν να απαντήσουν οικειοθελώς σε ένα ερωτηματολόγιο 14 ερωτήσεων ανάπτυξης για ζητήματα σχετικά από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι απαντήσεις των μαθητών επεξεργάστηκαν στο πρόγραμμα NVivo για ανάλυση κειμένου, από τα αποτελέσματα του οποίου προέκυψε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις απόψεις τους στη διαδικτυακή μάθηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαθητές την περίοδο της πανδημίας προτιμούσαν τη διαδικτυακή μάθηση λόγω της ασφάλειας που τους παρείχε η παραμονή τους στο σπίτι και η μη έκθεση στον ιό.

The present work is implemented in the framework of the postgraduate program "Digital Applications and Innovation" of the Department of Informatics of the Ionian University. The aim of the work is to record the views of adult students of secondary education of grades B 'and C' of the Evening EPAL Corfu for online learning. The evening EPALs are addressed to minors and adult students who, having completed their compulsory education, wish to complete the Secondary education. At the end of their studies, in addition to the diploma, they also receive a specialty degree. Online learning is the method of teaching through electronic means in either modern or asynchronous online form. Due to the Covid-19 pandemic, the educational community must in a short period of time be trained in distance education and adapt to the new data of the current situation. This research was conducted during the period of the Covid-19 pandemic and aims to present the views of the students of the evening EPAL Corfu for online learning. Through a sample of 10 students, 5 men and 5 women of different age groups, professions, educational levels were asked to voluntarily answer a questionnaire of 14 development questions on issues related to distance education. The students' answers were processed in the NVivo program for text analysis, the results of which provided a complete picture of their views on online learning.
Keywords: διαδικτυακή μάθηση, μαθητές, απόψεις, πανδημία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση; online learning, students, opinions, pandemic, secondary education