Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου: Το Παράδειγμα της Αρχαίας Ευρωπού - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η πτυχιακή εργασία αυτή πραγματεύεται την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ευρωπού, ενός τόπου ιδιαίτερης ιστορικής αξίας στη Μακεδονία. Η Ευρωπός, διάσημη κυρίως για τη νεκρόπολή της, περιλαμβάνει τάφους και μοναδικά κτερίσματα που μαρτυρούν τις αρχαίες ταφικές πρακτικές και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων όπως η Ευρωπός συναντά συχνά εμπόδια λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, ωστόσο εφαρμόζονται συγκεκριμένες μέθοδοι για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εργασία αναλύει τον τρόπο με τον οποίο τα ανασκαφικά ευρήματα και οι υποδομές της Ευρωπού συντηρούνται, προβάλλονται και αναδεικνύονται, με στόχο να διαφυλάξουν τη διαχρονική τους αξία για το κοινό. Η εργασία προτείνει περαιτέρω βελτιώσεις στην επισκεψιμότητα και την αλληλεπίδραση του κοινού με τον χώρο, προτείνοντας δράσεις δημόσιας αρχαιολογίας και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η ενσωμάτωση της τοπικής κοινωνίας και η ανάπτυξη βιωματικών εμπειριών αποτελούν κεντρικά στοιχεία της στρατηγικής ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ προστασίας και δημόσιας πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

This thesis examines the enhancement of the archaeological site of Ancient Europos, a location of considerable historical importance in Macedonia. Europos, known primarily for its necropolis, includes tombs and unique artifacts that reflect ancient burial practices and the region's cultural wealth. Efforts to promote archaeological sites like Europos often face challenges due to funding constraints. However, specific methods are implemented to protect and promote cultural heritage. The thesis analyzes the ways in which the excavated finds and infrastructure of Europos are preserved, showcased, and highlighted, aiming to safeguard their timeless value for the public. Furthermore, the thesis suggests improvements in site accessibility and public engagement by proposing public archaeology initiatives and educational programs. Integrating the local community and developing experiential interactions are key aspects of the site’s enhancement strategy, striving to balance the protection of the area with public access to its cultural heritage.
Archaeological site enhancement: The example of ancient Europos
Keywords: Αρχαιολογικός χώρος, ανάδειξη, Αρχαία Ευρωπός, Μακεδονία, πολιτιστική κληρονομιά; Archaeological site, promotion, ancient Europos, Macedonia, cultural heritage