"Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες" - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες αποτελούν έναν πρόσφατο αναπτυξιακό κλάδο, με πολιτιστική και οικονομική συνεισφορά καθώς διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα κάθε πόλης που επενδύει στον τομέα αυτό. Θεωρούνται ως μία νέα ατμομηχανή ανάπτυξης και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, πολιτικών και οικονομολόγων. Εντάσσονται στην επίσημη στρατηγική χωρών και αποτελούν ένα επιτυχημένο αναπτυξιακό παράδειγμα. Η θεώρηση του πολιτισμού ως βιομηχανία με οικονομική συνεισφορά είναι αποτέλεσμα θεωρητικών συζητήσεων, επικρίσεων αλλά και πολιτικών στήριξης που έδωσαν ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κατανόηση της σημερινής σημασίας του όρου απαιτεί την ιστορική αναδρομή σε αυτήν την πορεία. Οι επιμέρους διαστάσεις του θέματος, χρήζουν μελέτης καθώς οδηγούν σε μία πληρέστερη εικόνα. Η εργασία στοχεύει στη διερεύνηση των θεωρητικών συζητήσεων αλλά και των πρακτικών παραδειγμάτων πόλεων που επένδυσαν στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Συγχρόνως, γίνεται αναφορά στην προσπάθεια διεθνών οργανισμών (UNCTAD, ΕΕ) να αποτυπώσουν ποσοτικά την οικονομική συνεισφορά του τομέα αυτού. Η αναφορά στη σημαντική οικονομική συνεισφορά των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών στην Ελλάδα γεννά την ελπίδα για μία στροφή προς μία πετυχημένη ανάπτυξη.

Cultural and creative industries are a recent development sector with a major economic and cultural contribution, since they play a vital part in the development and competitiveness of every city which invests in them. They are considered as a new developmental engine which has attracted the academic’s, politician’s and economist’s interest. They are a part of the formal strategy of the countries and constitute a successful example of development. The consideration of culture as an industry with economic contribution is the result of not only theoretical conversation s and judgments but also of policies which have led the way to this direction. Understanding the current meaning of the term demands a historical flashback to this way and their individual dimensions of the issue have to be further examined leading to a more precise image. This paper aims to investigate the theoretical conversations as well as the practical examples of cities, which have invested in the cultural and creative industries. Furthermore, there is a reference to the venture of some international organizations (UNCTAD, EE), which try to quantitatively depict the economic contribution of this sector. This reference to the cultural and creative industries of Greece bears the hope of a turning to a more successful development.
Keywords: Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Οικονομική συνεισφορά, Δημιουργική Οικονομία.; Cultural and Creative industries, Economic contribution, Creative Economy