Συγκριτική εξέταση πέντε γλωσσικών εκδοχών (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ελληνική, ισπανική) της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ένωση ισότητας: Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025» και ανάλυση των κοινωνιογλωσσολογικών και ορολογικών συνεπειών - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, το ζήτημα του φύλου, η συμπεριληπτικότητα και η φυλοδιαφορετικότητα βρίσκονται στο προσκήνιο και εντάσσονται στον δημόσιο διάλογο ως απότοκο των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Περιεχόμενο της εργασίας είναι η συγκριτική ανάλυση πέντε γλωσσικών εκδοχών (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ελληνική, ισπανική) της Ανακοίνωσης υπ’ αριθμ. COM(2020) 698 final από 12.11.2020 με τίτλο «Ένωση ισότητας: Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025» στο πλαίσιο του ιδιάζοντος καθεστώτος συγγραφής και μετάφρασης κειμένων εντός της ΕΕ, με εστίαση στους επιστημονικούς κλάδους της θεωρίας της μετάφρασης, της κοινωνιογλωσσολογίας και της ορολογίας. Παρουσιάζεται αρχικά το θεσμικό πλαίσιο του νομοθετήματος, οι θεωρίες και οι μεταφραστικές στρατηγικές που διέπουν το κειμενικό είδος του. Το κύριο μέρος της εργασίας εστιάζει σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις στους δύο βασικούς άξονες της κοινωνιογλωσσολογίας και της ορολογίας. Περιλαμβάνεται, κατά πρώτον, μια ανάλυση της κοινωνιολέκτου της Στρατηγικής με στόχο να διαπιστωθεί εάν η γλώσσα της είναι συμπεριληπτική και εάν πράγματι προσπαθεί να προσεγγίσει ή να αποστασιοποιηθεί από τα ενδιαφερόμενα άτομα και κοινότητες. Κατά δεύτερον, αναλύεται η ορολογία της Στρατηγικής, για τον προσδιορισμό ταυτίσεων, αποκλίσεων και μοτίβων συστοιχίας στους όρους μεταξύ των πέντε γλωσσικών εκδοχών, ούτως ώστε να διαφανεί εάν ήταν επιτυχής η απόδοσή τους. Είναι σημαντική η ανάδειξη της ανοδικής πορείας στην οποία βρίσκεται η κοινωνία μας με τη θέσπιση της Στρατηγικής αλλά και η ανάγκη αποφυγής ανερμάτιστων και γενικόλογων προσεγγίσεων όσον αφορά τη διεκδίκηση ατομικών δικαιωμάτων και ορατότητας για κάθε κοινωνικό και έμφυλο υποκείμενο.

Today, more than ever before, gender as much as gender inclusivity and diversity are found at the forefront of public discourse as a result of the claims made by the LGBTIQ community. Content of this paper is the comparative examination of five language versions (English, French, German, Greek, Spanish) of the European Commission Communication “Union of Equality: LGBTIQ Equality Strategy 2020-2025” in the context of the unique drafting and translation regime within the EU, focusing on translation theory, sociolinguistics and terminology. The paper initially presents the institutional framework of the Strategy as an official document, the theories and translation strategies governing its genre. The main part of the paper focuses on specific observations in the two main areas of sociolinguistics and terminology. It includes, firstly, an analysis of the Strategy’s sociolect in order to determine whether its language is inclusive and whether it actually tries to reach or distance itself from the individuals and communities concerned. Secondly, the terminology of the Strategy is analysed so as to detect term convergences, divergences and patterns among the five language versions, to ascertain whether its terminology was successfully rendered from language to language. It is important to emphasise the positive path our society has taken with the adoption of the Strategy, but also the need to avoid unfounded and generalised approaches when claiming individual rights and visibility for every social subject irrespective of gender.
Comparative examination of five language versions (English, French, German, Greek, Spanish) of the European Commission Communication “Union of Equality: LGBTIQ Equality Strategy 2020-2025” and analysis of the sociolinguistic and terminological consequences
Keywords: Φύλο, ορολογία, κοινωνιογλωσσολογία, συμπεριληπτική γλώσσα, ΛΟΑΤΚΙ, Στρατηγική, EE, ισότητα; Gender, terminology, sociolinguistics, inclusive language, LGBTIQ, Strategy, EU, equality