Βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα Serious Games και την παιχνιδοποίηση δραστηριοτήτων και καταστάσεων - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να εξετάσει τη χρήση και τη στάση απέναντι στα Serious Games των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μία εκτενής ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με το ευρύ φάσμα των Serious Games, με κύριο σκοπό την κατανόηση του τρόπου χρήσης τους σε διάφορους τομείς εφαρμογής, του ρόλου του κινήτρου σε αυτού του είδους τα παιχνίδια και του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται προκειμένου να είναι επιτυχημένα. Στη συνέχεια, διεξήχθη μία έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα σχετικά με τη χρήση των Serious Games από τους εκπαιδευτικούς στην αίθουσα διδασκαλίας και πώς επηρεάζονται οι απόψεις τους από την εξοικείωση ή την έλλειψη εξοικείωσης με αυτά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 44.8\% των συμμετεχόντων έχουν ενσωματώσει Serious Games στις εκπαιδευτικές τους πρακτικές στην τάξη. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών εξέφρασε θετική στάση απέναντι στα Serious Games, αναγνωρίζοντας τη σημασία της χρήσης τους ως εργαλεία παρακίνησης, συνεργασίας και διδασκαλίας. Τα αντιληπτά εκπαιδευτικά οφέλη των Serious Games αξιολογήθηκαν επίσης θετικά. Για την περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, διεξήχθη μια σειρά ανεξάρτητων t-tests για να συγκριθούν οι στάσεις των εκπαιδευτικών που έχουν χρησιμοποιήσει Serious Games στην τάξη και εκείνων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει. Τα ευρήματα αποκάλυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές, με τους εκπαιδευτικούς με εμπειρία στη χρήση Serious Games να δείχνουν πιο ευνοϊκές στάσεις σε σύγκριση με τους άπειρους σε αυτά εκπαιδευτικούς. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη δυνατότητα των Serious Games να φανούν αποτελεσματικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την κρίσιμη επιρροή της εμπειρίας των εκπαιδευτικών στην αποδοχή αυτών των μεθόδων.

This study aims to examine the use and attitudes towards serious games among secondary education teachers in Greece. Initially, a comprehensive review of the existing literature was conducted on the wide spectrum of serious games mainly for the purpose of understanding their use in different application areas, the role of motivation in these types of games and the way they are designed to be successful. Subsequently, a survey was conducted via an online questionnaire in order to gather data on teachers’ use of serious games in the classroom and how their views on serious games are influenced by their experience or inexperience with them. Findings show that 44.8\% of the respondents have incorporated serious games into their teaching practices in classroom. The majority of the teachers expressed positive attitudes towards serious games, recognizing the importance of their use as a motivational, collaborative and instructional tool. The perceived educational benefits of serious games were also rated positively. To further analyse the data, a set of independent t-tests were conducted to compare the attitudes of teachers who have utilized serious games in the classroom and those who have not. The findings revealed statistically significant differences, with teachers experienced in using serious games showing more favorable attitudes compared to the inexperienced teachers. This study highlights the potential of serious games to be effective in secondary education and the critical influence of teachers’ experience in the acceptance of these methods.
Keywords: Serious Games, επισκόπηση των Serious Games, τομείς εφαρμογής των Serious Games, κίνητρο, αντιλήψεις εκπαιδευτικών, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαιδευτική αξία