Τρόποι κριτικής προσέγγισης της ιστορικής γνώσης στην εκπαίδευση μέσα από την τοπική ιστορία. Όψεις της τοπικής ιστορίας της Λευκίμμης. Θεωρητική προσέγγιση και διδακτική αξιοποίηση. - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Στην παρούσα εργασία, θα παραθέσουμε, αρχικά ,κάποια στοιχεία για την ιστορία των Επτανήσων κι έπειτα, θα συγκεκριμενοποιήσουμε το ενδιαφέρον μας στην ιστορία του νησιού της Λευκίμμης. Θα προχωρήσουμε στην παράθεση γεωγραφικών – πολιτιστικών – γλωσσικών και πολιτικών στοιχείων γύρω από την Λευκίμμη. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, παραθέτουμε αρχικά το θεωρητικό πλαίσιο γύρω από την διδασκαλία της τοπικής ιστορίας και στη συνέχεια προχωράμε στην αναλυτική παρουσίαση ενός πλάνου κι ενός σχεδίου εργασίας, για το πλάνο διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας της Λευκίμμης, στα πλαίσια της σχολικής εργασίας των μαθητών. Το πλάνο θα παρουσιάζει τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι τέσσερεις ομάδες, καθώς και το έργο που αυτές θα παρουσιάσουν εντός της τάξης.

Αt the beginning of this paper, we are going to quote some elements about the history of the Ionian Islands, and then we are focusing on the history of the island Lefkimmi, by presenting its geographical - cultural - linguistic and political elements. In the second part of the paper, we are presenting the theoretical framework surrounding the teaching of local history, and then proceeding to a detailed presentation of a working plan for the lecture for the local history of Lefkimmi, as part of the pupils' school work. This plan will present the responsibilities assumed by four groups, as well as the work they will present within the classroom.
Keywords: τοπική ιστορία, διδακτική, λευκίμμη; local history, teaching, Leukimmi