Διακαλλιτεχνική παράσταση μουσικού θεάτρου για την ευαισθητοποίηση του προσφυγικού ζητήματος σε εφήβους/έφηβες μαθητές/μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ανάδειξη των κατάλληλων μεθόδων διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς στη μουσική παιδεία, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Παρουσιάζεται η διαδικασία οργάνωσης προβών για τη δημιουργία μιας μουσικοθεατρικής παράστασης για το προσφυγικό ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και μαθητριών από μουσικό σχολείο νησιωτικής περιοχής. Η μελέτη εξετάζει το κοινωνικό φαινόμενο των προσφύγων, το μουσικό θέατρο στην εφηβεία και τη διακαλλιτεχνικότητα, ενώ αναλύει επίσης τις μεθόδους άτυπης, ομαδοσυνεργατικής και βιωματικής μάθησης στη μουσική. Η έρευνα καταδεικνύει ότι μέσω της μουσικοθεατρικής παράστασης, οι μαθητές και το κοινό έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν συναισθηματικά το ταξίδι των προσφύγων μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες. Με αυτό τον τρόπο, το μουσικοθεατρικό έργο γίνεται ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό εργαλείο για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και του κοινού, όσον αφορά τις ποικίλες πτυχές του προσφυγικού ζητήματος και της αντιμετώπισή του στη σύγχρονη κοινωνία. Επιπλέον, οι προσεγγίσεις που περιγράφονται μπορούν να εφαρμοστούν για την διαχείριση άλλων κοινωνικών θεμάτων, όχι μόνο του προσφυγικού.

The purpose of this study is to highlight the appropriate teaching methods that can be used by music educators in secondary education to approach students regarding the refugee issue. Specifically, this thesis presents the process of organizing rehearsals to achieve a music-theatrical performance on the refugee situation, with students from an island-based music school. Consequently, literature review is conducted on the social issue of refugees, on musical theater in secondary education, and on interdisciplinarity. Additionally, the informal, collaborative, and experiential forms of music learning are used and analyzed. This research demonstrates that through music theater, the issue of refugees, xenophobia, and racism can be addressed. Through the performance, students and the audience emotionally connect with the journey of refugees through their personal stories. The music-theatrical performance becomes an interesting educational tool for informing and sensitizing students and the audience regarding the refugee issue in contemporary society. In conclusion, the approaches described in this work can be used for any sensitization of social content, not just the refugee issue.
An inter-artistic performance of musical theater to raise awareness of the refugee crisis among teenagers of secondary education
Keywords: Προσφυγικό ζήτημα, μουσικό θέατρο, βιωματική μάθηση, μουσική εκπαίδευση; Refugees, music theater, experiential learning, music education