«Ο ΙΚΑΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤIΚΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η ηγεσία αποτελεί μία πρόκληση και μπορεί να θεωρηθεί ως μία δεξιότητα διαχρονική, η οποία συνοδεύεται από χαρακτηριστικά, που σε πρώτο επίπεδο είναι κοινά, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στρατιωτικό τομέα. Στη σημερινή εποχή η ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της παγκόσμιας αγοράς, την προσπάθεια προσαρμογής της στις εναλασσόμενες τάσεις, αλλά και ταυτοχρόνως την επιτυχή επικοινωνία με τους εταίρους της στο εξωτερικό. Σε αυτό το σημείο η εξέλιξη της ικανότητας της πολιτισμικής νοημοσύνης (Cultural Intelligence) προσφέρει στην ηγεσία το προνόμιο διαχείρισης διαφόρων πολιτισμικών καταστάσεων. Για το σχολιασμό της έρευνας δόθηκε έμφαση στο έγκριτο μοντέλο του κοινωνιολόγου Geert Hofstede. Η μελέτη αυτή στοχεύει να αποτελέσει μία πρώιμη προσπάθεια ανάδειξης της αναγκαιότητας της πολιτισμικής νοημοσύνης. Με ποσοτική έρευνα, που διεξήχθη, μελετήθηκαν οι απαντήσεις 41 μάνατζερ ανά την Ελλάδα από διαφορετικούς κλάδους επιχειρήσεων ως προς το ερωτηματολόγιο: “The Cultural Intelligence Scale”, με το οποίο υπολογίζεται το επίπεδο πολιτισμικής νοημοσύνης των μάνατζερ κατά την επαφή τους με συνεργάτες διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης, η πλειοψηφία των μάνατζερ χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά μεταγνωστικής πολιτισμικής νοημοσύνης, πολιτισμικής νοημοσύνης με βάση το κίνητρο και συμπεριφορικής νοημοσύνης. Έμφαση δίνεται συνεπώς, στην οργάνωση, στο ενδιαφέρον και στα γλωσσικά μέσα κατά την επικοινωνία με άλλους λαούς. Ωστόσο, η γνωστική πολιτισμική νοημοσύνη, η γνώση περί των συνηθειών και κανόνων των πολιτισμών ανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, γίνεται σχολιασμός για τον τρόπο, που οφείλουν άτομα σε ηγετικές θέσεις να διαχειρίζονται τις επαφές τους, αλλά και ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία της σύγχρονης ικανής ηγεσίας.

Leadership is a challenge and can be regarded as a timeless skill, defined by common characteristics both in the professional and military field. These elements are highlighted in the professional business sector through the study of management tools. Nowadays, leadership has to face the competitive environment of the global market, the adjustment to the ever-changing trends, and at the same time, the challenge of achieving successful communication with partners abroad. At this point, the ability of Cultural Intelligence offers leadership the privilege of managing different cultural situations when responding to intercultural meetings and negotiations. For the discussion of this topic, emphasis was placed on the theory of the social scientist Geert Hofstede. This study aims to highlight the need of Cultural Intelligence. A quantitave study was conducted, in which 41 managers from all over the country and from different business sectors were asked to complete the questionnaire: “The Cultural Intelligence Scale”, which measures the level of cultural intelligence demonstrated by managers while interacting with partners of different cultural backgrounds. According to the results of the statistical analysis, the majority of managers are characterised by high rates of metacognitive, motivational and behavioral cultural intelligence. Therefore, emphasis is placed on organization, interest and linguistic means, when communicating with other peoples. However, cognitive cultural intelligence, the knowledge about habits and norms of other cultures lags behind the first group of skills. Consequently, there is a discussion on how people in leadership positions should manage their contacts, and the characteristics of modern successful leadership.
Keywords: Πολιτισμική νοημοσύνη, ηγεσία σε επιχειρήσεις; Cultural Intelligence - CQ, leadership