Το εκπαιδευτικό έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και η σημασία του - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του εκπαιδευτικού έργου του Ιωάννη Καποδίστρια και η αξιολόγησή του αφενός στο πλαίσιο των δυσκολιών της εθνικής περιόδου κατά την οποία υλοποιήθηκε, αφετέρου ως ένα σύνολο καινοτόμων και πρωτοποριακών εγχειρημάτων, τα οποία προήγαγαν την εκπαίδευση στην Ελλάδα και συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό και στη σύμπλευσή της, κατά το δυνατό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Θα γίνει καταγραφή και περιγραφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας και της στοχοθεσίας τους. Οι συνθήκες ίδρυσής τους, οι οικονομικές δυσκολίες, οι αντιθέσεις, τα ανυπέρβλητα εμπόδια που κάθε φορά προέκυπταν, θα καταδείξουν τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και το σχέδιο του εμπνευστή του. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα μειονεκτήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής του Καποδίστρια, οι αστοχίες και οι αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση και από τα τοπικά συμφέροντα, που πυροδότησαν τις μετέπειτα εξελίξεις. Η εργασία βασίζεται σε αρχειακό και βιβλιογραφικό υλικό, καθώς η ερευνήτρια αξιοποίησε την πλούσια βιβλιογραφία, γύρω από τη ζωή και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Την παρουσίαση του εκπαιδευτικού έργου του Ιωάννη Καποδίστρια ακολουθεί η αποτίμησή του, η οποία προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα και συμπληρώνεται από την προσωπική γνώμη της ερευνήτριας, τεκμηριωμένη από τα προγραφέντα.
Keywords: εκπαιδευτική πολιτική, εκπαιδευτικά ιδρύματα, στοιχειώδης και επαγγελματική εκπαίδευση, αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου