Η γλωσσική ταυτότητα της Σλαβομακεδονικής μειονότητας:Ερευνητική εργασία στην περιοχή της Φλώρινας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία σχετίζεται με ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο ζήτημα. Το ζήτημα αυτό είναι η Σλαβομακεδονική μειονότητα, η οποία κατοικεί στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και πολύ συχνά γίνεται αντικείμενο εκδήλωσης οργής από τους ντόπιους πολλοί από τους οποίους ρέπουν σε εθνικιστικές εξάρσεις. Η ανάλυση αυτή είναι αναγκαίο να έχει την σωστή κεφαλαιακή δομή, προκειμένου το θέμα να αναπτυχθεί με σαφήνεια και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στα ερευνητικά ερωτήματα που αναμενόμενα προκύπτουν στην εκπόνηση κάθε επιστημονικής εργασίας. Στο πρώτο μέρος θα ορισθεί με σαφήνεια η σημασία της γλωσσικής ταυτότητας. Ο λόγος που επιλέγεται η γλώσσα, ως μέρος της συνολικής ταυτότητας της συγκεκριμένης κοινότητας, είναι η ανάγκη να αποσαφηνιστεί και να αναλυθεί ένα από τα αναγνωριστικά στοιχεία της ταυτότητάς τους. Άλλωστε, η γλώσσα από παράγοντα προσδιορισμού της ταυτότητας ενός ατόμου ή συνόλου ατόμων, αρκετά ισχυρό ώστε να οδηγήσει στην διαμόρφωση ενός έθνους. Επομένως, το «γλωσσικό» παιχνίδι που έχει τεθεί πρέπει να έχει την κατάλληλη οριοθέτηση προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία. Στη συνέχεια στο δεύτερο κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής διάστασης του μακεδονικού ζητήματος. Το δεύτερο μέρος είναι το εμπειρικό μέρος στα κεφάλαια του οποίου δίνεται μία πλήρης περιγραφή της ερευνητικής διαδικασίας και σχολιάζονται τα αποτελέσματα της. Τέλος η οποιαδήποτε εργασία για να θεωρηθεί επιστημονική και όχι απλό ανάγνωσμα είναι αναγκαίο να έχει την κατάλληλη εγκυρότητα. Αυτή θα δοθεί μέσω μίας σειράς εξειδικευμένων βιβλίων και άρθρων που θα αποτελέσουν την κύρια βιβλιογραφία της εργασίας.
Keywords: Μακεδονικό, γλωσσική πολιτική, Φλώρινα, σλαβομακεδονική μειονότητα