Αδικήματα κατα της οικογενειακής καταστασης, του γαμου και της οικογένειας, καθώς και αδικήματα κατά του σεξουαλικου αυτοπροσδιορισμου - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το παρόν κείμενο αποτελεί πτυχιακή εργασία της Γκερίνα Χατζή, προπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιουνίου Πανεπιστήμιου. Απαρτίζεται από δύο άρθρα του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα που εμπεριέχουν με τη σειρά τους παραγράφους που αναλύουν μεταξύ άλλων αδικήματα κατά της οικογενειακές κατάστασης, του γάμου και της οικογένειας, καθώς και αδικήματα κατά τους σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού. Με αφορμή τον αυξημένο αριθμό εγκλημάτων στο οικογενειακό περιβάλλον και συγκεκριμένα γυναικοκτονιών στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς και λόγω των αδικημάτων που διαπράττονται καθημερινά σε ανηλίκους, είτε από το οικογενειακό τους περιβάλλον είτε από τρίτους, των περιστατικών εκμετάλλευσης στον χώρο της σεξεργασίας και τέλος λόγω της ανάγκης κανονικοποίησης και ένταξης της έννοιας του ελευθέρου σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού στην ελληνική κοινωνία, κατέληξα στην επιλογή αυτών των δύο άρθρων του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα. Όσον αφορά το επικοινωνιακό πλαίσιο σημειώνεται ότι πρόκειται για μετάφραση από τη γερμανική προς την ελληνική γλώσσα και ακολουθεί σχολιασμός, ο οποίος βασίζεται στη λειτουργική προσέγγιση της Christiane Nord. Στόχος είναι η ανάδειξη των ομοιοτήτων και των διαφορών των δύο πολιτισμών στο νομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα από τη διαδικασία της μετάφρασης και του σχολιασμού που προκύπτει από αυτή. Παρακάτω ακολουθούν τα πρωτότυπα άρθρα καθώς και τα μεταφράσματα τους, ο σχολιασμός και η βιβλιογραφία.

This is the thesis of Gerina Chatzi, an undergraduate student of the Department of Foreign Languages, Translation and Interpretation of the Ionian University. It is composed of two articles of the German Criminal Code, which consist of paragraphs discussing offences against marital status, marriage and family, as well as offences against sexual self-determination. The selection of the two articles of the German Criminal Code was made after taking into account the increased number of crimes within family circle and specifically femicides in Greece and around the world, as well as due to the offences committed daily against minors, either by their family or by third parties, as well as the incidents of exploitation in the field of sex work and finally due to the need to normalize and integrate the concept of free sexual self-determination in the Greek society. Regarding the communicative context, it is noted that this is a translation from German to Greek whixh is followed by a commentary based on Christiane Nord's functional approach. The aim (scopos) is to highlight the similarities and differences between the two cultures in the legal, cultural and social context through the commentary and translation process. Following are the original articles as well as their translations, commentary and bibliography accordingly.
Straftaten gegen den Personstand, die Ehe und die Famile, sowie Straftaten gegen die sexuelle Selbstbestimmung
Keywords: Σύνταγμα Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γερμανικό Ποινικό Δίκαιο, Οικογενειακή κατάσταση, γάμος, οικογενεια, σεξουαλικος αυτοπροσδιορισμος; Constitution of Federal Republic of Germany, German Criminal Code, marital status, marriage, family, sexual self-determination