Σύθαμπο: Η μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη του τρόπου μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η σημασία του παιχνιδιού στην παιδική ηλικία και η σύνδεση της αποχώρησης του παιχνιδιού με την πορεία προς την ωριμότητα. Παράλληλα εξετάζεται η σχέση της τελετής με τις μεταβατικές καταστάσεις ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις διαβατήριες τελετουργίες ενηλικίωσης στην αρχαία Ελλάδα και τη συμβολική σημασία του παιχνιδιού σε αυτές. Κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια οπτικοακουστική εικαστική εγκατάσταση με αφορμή την παρούσα βιβλιογραφική έρευνα. Το τελικό καλλιτεχνικό έργο διηγείται μια σύγχρονη διαβατήρια τελετουργία ενηλικίωσης όπου ο θεατής καλείται να εξερευνήσει και να συμμετάσχει. Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξηγείται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την βιβλιογραφική έρευνα καθώς επίσης και για την κατασκευή του εικαστικού έργου, ενώ επίσης παρατίθενται τα ερευνητικά ερωτήματα που κατεύθυναν την πορεία της εργασίας. Το θεωρητικό πλαίσιο που ακολουθεί αναπτύσσεται σε έξι κεφάλαια, το παιχνίδι, την παιδική ηλικία, την ενηλικίωση, τη μετάβαση, την εμψύχωση των παιχνιδιών και τέλος τα στερεότυπα στα παιδικά παιχνίδια. Στο πρώτο κεφάλαιο του θεωρητικού πλαισίου συναντάμε μερικούς ορισμούς του παιχνιδιού και του αθύρματος, ενώ επίσης παρουσιάζεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή του παιχνιδιού και αναλύεται η σημασία του στη ζωή του ανθρώπου. Στην συνέχεια ακλουθεί το δεύτερο κεφάλαιο με ορισμούς της παιδικής ηλικίας και τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού καθώς οδηγείται προς την ωριμότητα. Στο τρίτο κεφάλαιο βρίσκουμε ορισμούς της ενηλικίωσης και ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τις διαβατήριες τελετουργίες δίνοντας περισσότερο έμφαση στις αρχαιοελληνικές τελετές μετάβασης στην ενήλικη ζωή και την χρήση των παιχνιδιών σε αυτές. Στο τέταρτο κεφάλαιο του θεωρητικού πλαισίου αναλύεται η περίοδος μεταξύ των σταδίων, κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιος έχει εγκαταλείψει ένα μέρος ή κατάσταση αλλά δεν έχει ακόμη εισέλθει ή ενταχθεί στο επόμενο στάδιο. Στο πέμπτο κεφάλαιο ερευνάται η διαδικασία εμψύχωσης των παιχνιδιών από τα παιδιά κατά τη διαδικασία του παιχνιδιού, καθώς επίσης και η αίσθηση του τρόμου που μπορεί να προκαλείται σε ορισμένους ανθρώπους από την ιδέα εμψύχωσης ενός άψυχου αντικειμένου. Τέλος στο έκτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στα έμφυλα στερεότυπα που συναντάμε στα παιδικά παιχνίδια. Μετά το θεωρητικό πλαίσιο ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με το εικαστικό έργο. Αναλύεται η κεντρική ιδέα και η οπτική του θεατή καθώς επίσης δίνονται πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες σωστής λειτουργίας και των τεχνολογιών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Τέλος αναφέρονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την βιβλιογραφική έρευνα και την ολοκλήρωση του εικαστικού έργου.

The object of this research is the study of the transition from childhood to adulthood, while at the same time the significance of play in childhood and the connection of abandoning play with the path to maturity are highlighted. Furthermore, the relationship of the ritual with transitional events in human life is examined, while particular emphasis is placed on rites of passage in ancient Greece along with the symbolic importance of toys in them. The main goal is the creation of an audio-visual art installation based on the present bibliographic research. The final artwork narrates a contemporary rite of passage where the viewer is invited to explore and participate. This thesis explains the methodology followed for the bibliographic research as well as for the construction of the visual work, while also listing the research questions that guided the course of the work. The following theoretical framework is developed in six chapters, play, childhood, adulthood, transition, bringing toys to life through imagination and finally stereotypes in children's toys. In the first chapter of the theoretical framework we find some definitions of the game and the toy, while also a brief historical review of the game is presented and its importance in human life is analyzed. Then follows the second chapter with definitions of childhood and the stages of the child's development as he / she is led towards maturity. In the third chapter we find definitions of maturity, followed by information about the rites of passage, with more emphasis on the ancient Greek rites of passage to adulthood and the use of toys in them. The fourth chapter of the theoretical framework analyzes the period between stages, during which one has left a place or situation but has not yet entered or joined the next stage. In the fifth chapter, the process of bringing toys to life through imagination by children during the play is investigated, as well as the sense of dread that can be evoked in some people by the idea of animating an inanimate object. Finally, in the sixth chapter, reference is made to the gender stereotypes found in children's toys. After the theoretical framework, information about the artwork follows. The central idea and the perspective of the viewer are analyzed and information is given about the rules of proper operation and the technologies used for its construction. Finally, the conclusions obtained from the bibliographic research and the completion of the artistic project are mentioned.
Sythampo: The transition from childhood to adulthood
Keywords: παιδί, παιχνίδι, άθυρμα, πλαγγόνα, κούκλες, ενηλικίωση, τελετή, διαβατήριες τελετές, μετάβαση, εικαστικό έργο, οπτικοακουστική εγκατάσταση, έμφυλα στερεότυπα; child, game, toys, dolls, coming of age, ritual, rites of passage, transition, artwork, audio-visual, art installation, animism, gender stereotypes