Παρουσίαση μιας βάσης δεδομένων με περιγραφές τόπων σε νοητό χάρτη τοπίου - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πληροφορίας και των δεδομένων της σε μορφές χρήσιμες για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Σε συνδυασμό με την χρήση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος πληροφορίας για την εξόρυξη συμπερασμάτων, δεικτών, οπτικών μέσων και λοιπών στοιχείων προς όφελος μας με μεγαλύτερη ευκολία, ερευνητική ακρίβεια και λεπτομέρεια. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι μέσω της χρήσης μίας βάσεως αρχαιολογικών δεδομένων του αρχαίου Λαυρίου, να απεικονιστεί σε χάρτες όλη η χρήσιμη πληροφορία και να γίνει ευκολότερη κατανόηση της. Με αυτό τον τρόπο ο μέσος αναγνώστης των χαρτών θα μπορεί να ξεναγηθεί σε περιοχές της αρχαιότητας, να αποκτήσει μία σφαιρική αντίληψη των τότε Δήμων της Αττικής αλλά και να ανακαλύψει την θέση μεταλλείων και άλλων χώρων της εποχής. Η παρούσα εργασία στοχεύει αρχικά, στην χρήση της καταγραφής και της μαζικής οργάνωσης των αρχαιολογικών δεδομένων. Δεύτερον προσεγγίζει την χερσόνησο του Αρχαίου Λαυρίου , της σημερινής Αττικής, μέσω νοητικών χαρτών σύμφωνα με επιγραφές που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ οι οποίες καταγράφουν τις μισθώσεις μεταλλείων από την Αθηναϊκή πολιτεία σε πολίτες της. Το σύστημα αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τους αρχαιολόγους και να βελτιώσει την ερευνητική διαδικασία στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης ολόκληρου του κλάδου. Για την υλοποίηση της εργασίας χρησιμοποιήθηκε μία βάση δεδομένων σχετική με το αρχαίο Λαύριο, καθώς επίσης βιβλιοθήκες και εργαλεία της γλώσσας προγραμματισμού Python για την δημιουργία των χαρτών. Τέλος, μέσω των νοητικών χαρτών που αναπτύχθηκαν, δίνεται ξανά ζωή στους αρχαιολόγους χώρους και δήμους της εποχής.
Keywords: Αρχαιολογία, Ανασκαφή, Έρευνα, Διεπαφή Χρήστη, Βάσεις Δεδομένων, Επιγραφές, Νοητικοί Χάρτες, Αρχαίο Λαύριο, Αρχαίος Δήμος, Python, Μεταλλεία