Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής- «Ιμαρέτ» : Ιστορική Προσέγγιση-Σκέψεις για πολιτισμική ανάδειξη και διαχείριση - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια μελέτη του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής – Ιμαρέτ. Η μελέτη επικεντρώνεται κυρίως στη σημερινή λειτουργία του Εκκλησιαστικού Μουσείου. Πρώτα περιγράφεται ο χώρος όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Παράλληλα, προβαίνετε στην περιγραφή της αρχιτεκτονικής του χώρου. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα εκθέματα του μουσείου, καθώς επίσης παρέχονται πληροφορίες για αυτά. Ιδιαίτερη αναφορά με σκοπό την πολιτισμική ανάδειξη του μουσείου, γίνεται στις δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργεί το μουσείο. Δευτερευόντως, η μελέτη αφορά την ιστορική εξέλιξη τόσο του χώρου του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής όσο της ίδιας της πόλης της Κομοτηνής. Επίσης, η μελέτη εστιάζει στο «ιμαρέτ» ως ίδρυμα, ενώ γίνεται αναφορά και στο Ιμαρέτ της Καβάλας ώστε να αποκτήσει ο αναγνώστης μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ιμαρέτ ως ίδρυμα. Βέβαια, θα ήταν αδιανόητο να λείπει από την εργασία η βιβλιογραφική αναφορά στο μουσείο. Σε αυτό το πλαίσιο, στην αρχή της εργασίας πραγματοποιείται εκτενής αναφορά στον ορισμό του μουσείου, στην ιστορία του, στις κατηγορίες μουσείων, στις βασικές λειτουργίες του και στον ρόλο που διατελεί το μουσείο στη σημερινή εποχή, αλλά και διαχρονικά. Ακόμη, αποσαφηνίζεται η έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς και παρέχονται θεωρητικές πληροφορίες για το είδος του εκκλησιαστικού μουσείου. Συμπληρωματικά, δίνεται χώρος στην σύντομη παρουσία των υπόλοιπων εκκλησιαστικών. Από την αρχή ως το τέλος της εργασίας παρατίθεται μεγάλος αριθμός εικόνων ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα όσων περιγράφονται, αλλά και να «νιώσει» την εμπειρία της επίσκεψης του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής.
Keywords: Εκκλησιαστικό Μουσείο,Ιμαρέτ,Κομοτηνή