Υποτιτλισμός για Κ/κωφούς και Βαρήκοους στα Αγγλικά της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους “Ιερά Πόλις” και σχολιασμός της διαδικασίας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε με κεντρικό θέμα τον διαγλωσσικό υποτιτλισμό από τα Ελληνικά προς τα Αγγλικά για Κ/κωφούς και Βαρήκοους του ντοκιμαντέρ «Ιερά Πόλις». Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους που εξιστορεί το χρονικό πριν τη μοιραία άλωση της πόλης του Μεσολογγίου από τα οθωμανικά στρατεύματα το 1826. Ο συγγραφέας/μεταφραστής εξετάζει σε βάθος τόσο τη μεταφραστική διαδικασία μέσω της οποίας έφερε εις πέρας το εγχείρημά του όσο και την ίδια την ταινία. Η εργασία ολοκληρώνεται με ένα εκτενές κείμενο σχολιασμού, το οποίο εμβαθύνει στα διάφορα ζητήματα και εμπόδια που αντιμετώπισε ο μεταφραστής, καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ώστε να τα υπερβεί, ενώ, παράλληλα, υπάρχει πληθώρα αξιοσημείωτων πληροφοριών σχετικά με τη δομή, το περιεχόμενο και το ιστορικό υπόβαθρο της εν λόγω ταινίας.

This dissertation revolves around the interlingual subtitling from Greek to English of the short film Ιερά Πόλις (‘Sacred City’), for the D/deaf and the Hard-of-Hearing. The short film narrates the chronicle that led to the fateful fall of the Greek city of Messolonghi by the Ottoman armies in 1826. The writer/translator elaborates profoundly on his translating procedure, as well as the film itself. The paper concludes with an extensively detailed commentary, which delves into the various challenges and impediments the translator faced throughout his venture, and the methods he used to overcome them, while also providing significant information about the film’s structure, content, and historical background.
English subtitling for the D/deaf and the Hard-of-Hearing of the Greek short film "Sacred City" and commentary of the procedure
Keywords: Οπτικοακουστική μετάφραση, υποτιτλισμός για Κ/κωφούς και Βαρήκοους, διαγλωσσικός υποτιτλισμός, κλειστές λεζάντες, προσβασιμότητα, υποτιτλισμός ταινίας μικρού μήκους; Audiovisual translation, subtitling for the D/deaf and the Hard-of-Hearing, interlingual subtitling, closed captioning, accessibility, short film subtitling