Ανάπτυξη Καινοτομίας στον Χρηματοοικονομικό Κλάδο - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εξετάζει τον ρόλο και την εξέλιξη των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών (FinTech) στον σύγχρονο χρηματοοικονομικό τομέα. Σκοπός είναι, μέσω της εκτεταμένης βιβλιογραφικής ανάλυσης άρθρων ερευνών καθώς και διαφόρων περιπτώσεων fintech, να παρουσιαστεί μια εικόνα σχετικά με την λειτουργία, τις μορφές τις τεχνολογίες και τα πλεονεκτήματα που έχουν οι εταιρείες των χρηματοοικονομικών εφαρμογών. Επιπλέον μετά από αναλυτική έρευνα και συλλογή δεδομένων από την βάση δεδομένων του elevategreece.gr, παρουσιάζεται μια εικόνα σχετικά με τις εγχώριες Startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Fintech σύμφωνα με την πλατφόρμα καθώς και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Επιπρόσθετα, μετά από βιβλιογραφική ανασκόπηση που έγινε σε άρθρα νομοθεσίας, νόμους αλλά και αναφορές σε αυτό, αναφέρονται κάποια βασικά κομμάτια σχετικά με την ορθή λειτουργία μιας fintech εταιρείας, τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς και αναφορά σχετικά με τα δικαιώματα που έχει ο καταναλωτής για την δική του προστασία. Τελος γίνεται μια αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα σχετικά με την βοήθεια που μπορούν να δεχτούν οι startup εταιρείες fintech από το κράτος μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

This thesis examines the role and evolution of financial technologies (FinTech) in the modern financial sector. The aim is to present an overview of the operation, forms, technologies, and advantages of FinTech companies through an extensive literature review of research articles and various FinTech cases. Additionally, after conducting thorough research and collecting data from the elevategreece.gr database, an overview of domestic startups operating in the FinTech sector according to the platform is presented, along with the services they provide. Furthermore, after a literature review of legislative articles, laws, and references, some key aspects of the proper operation of a FinTech company are discussed, including its obligations to the financial system and references to the consumer rights for their protection. Finally, there is a discussion on the actions taken in Greece regarding the support that FinTech startup companies can receive from the government through various programs.
Keywords: fintech; fintech