ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ THE REMAINS OF A STORM ΓΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την έννοια του όρου της προγραμματικής μουσικής και τη διασύνδεσή της με το στοιχείο της φύσης. Συγκεκριμένα, η εργασία ακολουθεί, μέσω μίας συνοπτικής ιστορικής αναδρομής, την πορεία της έννοιας της φύσης και τη σημασία του όρου της προγραμματικής μουσικής ανά τους αιώνες. Κύρια αναφορά της εργασίας είναι η ενσωμάτωση του στοιχείου της φύσης στη μουσική με αποκορύφωμα την ανάλυση έξι έργων αναφοράς από συνθέτες του 20ού αιώνα. Έμφαση δίνεται στον τρόπο που οι συνθέτες ανά περιόδους ενσωμάτωσαν το μεγαλείο της φύσης μέσω της μουσικής τους. Αρχικά γίνεται αναφορά σε συνθέτες από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, οι οποίοι μέσω μίας πρώιμης μορφής προγραμματικής μουσικής μπόρεσαν να ενσωματώσουν τη φύση στα έργα τους. Ύστερα ακολουθεί αναφορά στον 19ο αιώνα και στο πώς ο αιώνας αυτός αποτελεί ορόσημο της έννοιας της προγραμματικής μουσικής. Η έννοια της προγραμματικής μουσικής συνεχίζει την εξέλιξή της στον 20ό αιώνα μέσα από συνθέτες που εξέφρασαν την τελειότητα και ελευθερία της φύσης μέσω της μουσικής τους. Ακολούθως, πραγματοποιείται η ανάλυση του προσωπικού έργου για ορχήστρα. Η φύση ως στοιχείο αναφοράς κατά τη συνθετική διαδικασία αποτέλεσε και την κύρια αφετηρία για τη σύνθεση του συγκεκριμένου έργου.
Keywords: Νυχτερινή μουσική, Φύση, Προγραμματική Μουσική, Claude Debussy, Arnold Schoenberg, Olivier Messiaen, Toru Takemitsu, George Crumb