Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση στην Προσχολική Αγωγή μέσα από την Εκπαιδευτική Ρομποτική και την εκπαίδευση STEAM - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στις μέρες μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην εκπαιδευτική κοινότητα και τη κοινωνία, το οποίο εστιάζει στις καινοτόμες τεχνολογίες και πιο συγκεκριμένα στην εκπαίδευση STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) και τη ρομποτική, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί πολύ. Η μαθησιακή διαδικασία και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών αναμφισβήτητα μπορεί να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί μέσα από την αξία της εκπαίδευσης STEAM και της ρομποτικής καθώς αναπτύσσονται όλες οι δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης δυσκολιών, πραγματικών προβλημάτων ζωής. Η συγκεκριμένη ερευνητική μελέτη ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο μιας πραγματικής διαδικασίας, με σκοπό τη μελέτη της εκπαιδευτικής ρομποτικής σε μαθητές νηπιαγωγείου οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δράσεις με εκπαίδευση STEAM και αξιοποιώντας το προγραμματιζόμενο ρομπότ Blue Bot για την ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά θέματα και ιδιαίτερα στη μόλυνση του νερού. Οι μικροί μαθητές ανέπτυξαν και κατέκτησαν γνώσεις προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης με παιγνιώδη τρόπο μέσα από τη χρήση του εκπαιδευτικού ρομπότ και κατάφεραν να αναπτύξουν τις γνωστικές και επικοινωνιακές δεξιότητές τους. Πραγματοποιήθηκαν οχτώ εκπαιδευτικές δράσεις σε παιδιά 4 έως 6 ετών. Τα παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήριο ρομποτικής και σε πρόγραμμα εκπαίδευσης STEAM για το νερό και την διατήρηση του στο περιβάλλον. Η τρέχουσα ερευνητική μελέτη αποκάλυψε ότι οι μαθητές μέσα από τα κίνητρα που τους δόθηκαν για την ενασχόλησή τους με το θέμα κατάφεραν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στην υπολογιστική σκέψη και την κωδικοποίηση, καθώς επίσης κατάφεραν να αποκτήσουν μία διεπιστημονική επαφή με το θέμα που ασχολήθηκαν για το περιβάλλον και ενεργοποιήθηκαν αποκτώντας μία οικολογική συνείδηση και ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.

Nowadays there is a strong interest in the educational community and society, which focuses on innovative technologies and more specifically on STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) education and robotics, which have recently developed a lot. The learning process and the development of students' skills can undoubtedly be supported and developed through the value of STEAM education and robotics as all communication and problem-solving skills are developed, real life problems. This research study was completed as part of a real process, with the aim of studying educational robotics in kindergarten students who performed educational activities with STEAM training and utilizing the programmable Blue Bot robot to raise their awareness on environmental issues and especially water pollution. The young students developed and acquired knowledge of programming and algorithmic thinking in a playful way through the use of the educational robot and managed to develop their cognitive and communication skills. Eight educational activities were performed on children aged 4 to 6 years. The children participated in a robotics workshop and a STEAM training program on water and its conservation in the environment. The current research study revealed that students through the motivations given to them to deal with the subject managed to acquire knowledge and skills in computational thinking and coding, as well as managed to gain interdisciplinary contact with the topic they dealt with. environment and were activated by gaining an ecological awareness and awareness of climate change.
Keywords: Περιβαλλοντική εκπαίδευση, STEAM, Ρομποτική, προσχολική αγωγή; Environmental education, STEAM, Robotics, preschool education