Προσεγγίζοντας το παιδικό πένθος μέσα από ένα μουσικό παραμύθι: η δημιουργία, σύνθεση και ηχογράφηση του παραμυθιού και προτεινόμενη πρακτική εφαρμογή στο σχολείο - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τη χρήση του μουσικού παραμυθιού ως μέσου προσέγγισης της νοηματοδότησης του παιδικού πένθους. Στο θεωρητικό πλαίσιο γίνεται αναφορά στις όψεις του παιδικού πένθους και στις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν σε αυτή τη διεργασία. Επιπλέον επιχειρείται μια προσέγγιση του μουσικού παραμυθιού μέσα από την πρακτική εφαρμογή του στο σχολείο, η οποία διευκολύνει την καλλιτεχνική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς προσφέρει μία προσβάσιμη και διαδραστική μέθοδο για την εκμάθηση και την εξέλιξη των γνωστικών τους δεξιοτήτων. Το πρακτικό πλαίσιο εστιάζει στην συγγραφή, σύνθεση και ηχογράφηση ενός μουσικού παραμυθιού και στην πιθανή πρακτική εφαρμογή του στο σχολείο. Το παραμύθι, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτής της εργασίας, συνδυάζει στοιχεία αφήγησης και μουσικής σύνθεσης, στοχεύοντας να προσεγγίσει θέματα απώλειας και θλίψης με ευαισθησία και κατανόηση. Εδώ συμπεριλαμβάνεται το ηχογραφημένο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το σενάριο στο οποίο βασίστηκε, οι παρτιτούρες των μουσικών έργων που ακούγονται σε αυτό, καθώς και προτεινόμενοι τρόποι διδασκαλίας τους. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην αναζήτηση τρόπων που θα επιτρέψουν στα παιδιά να έχουν ένα εργαλείο έκφρασης και κατανόησης των συναισθημάτων τους, ενώ παράλληλα να ενισχύεται η ανάπτυξη της συναισθηματικής ευφυΐας και της εκφραστικής τους δεξιότητας.

This thesis examines the use of the musical fairy tale as a means of approaching the conceptualization of child bereavement. The theoretical framework discusses aspects of childhood grief and the difficulties that can occur in the process. Furthermore, an approach to the musical fairy tale through its practical application in schools is attempted, which facilitates the artistic and emotional development of students, as it offers an accessible and interactive method for learning and developing their cognitive skills. The practical framework focuses on the writing, composition and recording of a musical fairy tale and its prospective practical application in school. The story, created as part of this thesis, combines narrative and music composition elements, aiming to approach themes of loss and grief with sensitivity and understanding. Included are the recording of the musical fairy tale, the script on which it was based, the scores of the musical works, and suggested ways of their teaching application. This thesis focuses on finding ways to allow children have a tool to express and understand their emotions, while enhancing the development of their emotional intelligence and expressive skills.
Approaching child grief through a music fairy tale: creation, composition and recording of the fairy tale and proposed practical application at a school environment
Keywords: παιδικό πένθος, δημιουργία, σύνθεση, μουσικό παραμύθι, σχολείο; child grief, creation, composition, music fairy tale, school