Το πρόβλημα των κρυπτογράφων που δειπνούν - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία συγγράφηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023/2024. Το αντικείμενο της αφορά το πρόβλημα των κρυπτογράφων που δειπνούν. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εστιάζει στον τρόπο εκτέλεσης ενός ασφαλούς υπολογισμού πολλαπλών μερών. Η θεωρία παιγνίων μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε διάφορα κοινωνικά και πρακτικά προβλήματα και να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανάπτυξη πιο βιώσιμων κοινοτήτων. Μέσω της θεωρίας παιγνίων επίσης έχουμε την ικανότητα να προβάλλουμε ιδέες καθιερώνοντας ταυτόχρονα τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ανθρώπινη και γενικότερα την κοινωνική συμπεριφορά. Στην εποχή που ζούμε η ανωνυμία είναι απαραίτητη για πολλές εργασίες διατήρησης του απορρήτου στη δικτυακή επικοινωνία. Επικοινωνίες υψηλής ασφάλειας δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ασφαλή διανομή κλειδιού. Είναι συχνά απαραίτητο να κρυφτείς από έναν εχθρό που στέλνει μηνύματα ή που επιδιώκει να αποσπάσει πληροφορίες από τα δικά σου μηνύματα. Έτσι ο David Chaum ανέπτυξε μία μέθοδο για ανώνυμη δημοσίευση μηνυμάτων. Επέλεξα αυτό το θέμα καθώς θεωρώ πως η ανωνυμία και η ιδιωτικότητα ανέκαθεν ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις επικοινωνίες. Στις μέρες μας, το φάσμα της επικοινωνίας συνεχώς διευρύνεται ενώ τα όρια της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας σταδιακά μειώνονται. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρησή της ιδιωτικότητας στον διασυνδεδεμένο κόσμο που έχουμε χτίσει. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η όσο το δυνατόν περισσότερο σφαιρική και λεπτομερής επεξήγηση του προβλήματος, καθώς και μία τροποποίηση του προβλήματος σε κβαντικό επίπεδο. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η ενημέρωση, η κατανόηση της χρησιμότητας αλλά και της αναγκαίας διατήρησης της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας. Τέλος προτείνονται προτείνεται ένα νέο κβαντικό πρωτόκολλο, με σκοπό την επίλυση του κλασικού προβλήματος σε κβαντικό επίπεδο.

The present thesis was written during the academic year 2023/2024. Its subject concerns the problem of cryptographers dining. This particular problem focuses on the execution of secure multi-party computation. Game theory can help us solve various social and practical problems and contribute as much as possible to the development of more sustainable communities. Through game theory, we also have the ability to project ideas and ideology while simultaneously establishing the fundamental principles that govern human and, more broadly, social behavior. In the era we live in, anonymity is essential for many tasks in maintaining privacy in online communication. High-security communications cannot be achieved solely through secure key distribution. It is often necessary to hide from an adversary sending messages or seeking to extract information from your own messages. Thus, David Chaum developed a method for anonymous message publishing. I chose this topic because I believe that anonymity and privacy have always been and continue to be one of the most important issues in communication. Nowadays, the spectrum of communication is constantly expanding while the boundaries of anonymity and privacy are gradually diminishing. It is particularly important to maintain privacy in the interconnected world we have built. The purpose of this thesis is to provide as spherical and detailed an explanation as possible of the problem, as well as to modify the problem at a quantum level. Equally important, however, is the dissemination of information, understanding of the usefulness, and necessary maintenance of anonymity and privacy. Finally, a new quantum protocol is proposed to solve the classical problem at a quantum level.
Dining cryptographers problem
Keywords: Ασφάλεια, Ιδιωτικότητα, Ανωνυμία, Κρυπτογραφικό πρωτόκολλο, Δίκτυα, Κυβερνοασφάλεια, πολυμερής υπολογισμός; Security, Privacy, Anonymity, Cryptographic Protocol, Networks, Cyber ​​Security, Multiparty Computing