Μετεπεξεργασία μηχανικά μεταφρασμένου κειμένου από τον Τομέα της Διαφήμισης και Ανάλυση Λαθών. - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Στόχος της παρούσης διπλωματικής εργασίας ήταν η μετεπεξεργασία ενός μηχανικά μεταφρασμένου κειμένου από τον τομέα της Διαφήμισης και η Ανάλυση Λαθών. Η ανθρώπινη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από δύο επισημειωτές ,απόφοιτους του μεταπτυχιακού προγράμματος " Η Επιστήμη της Μετάφρασης" κάνοντας χρήση ολιστικών και αναλυτικών μεθόδων αξιολόγησης της ποιότητας της μηχανικής μετάφρασης. Η συμφωνία των επισημειωτών ήταν μεγαλύτερη όσον αφορά την ακρίβεια δηλαδή την σωστή απόδοση του νοήματος του κειμένου από τη γλώσσα-πηγή στη γλώσσα-στόχο ενώ στην περίπτωση της ευχέρειας παρατηρήθηκαν αποκλίσεις που ίσως οφείλονται στον ρόλο που παίζει η υποκειμενικότητα των επισημειωτών. Η γνώση ότι κείμενα διαφημιστικού περιεχομένου παρουσιάζουν λάθη κυρίως στη γραμματική και στη παρανόηση μπορεί να συμβάλλει στη σωστή επιμόρφωση των επιμελητών/ μεταφραστών καθώς και στη βελτίωση των νευρωνικών συστημάτων μηχανικής μετάφρασης.

The goal of the present dissertation was the post-editing of a machine-translated text from the Advertising Sector and Error Analysis. Human evaluation was conducted by two annotators, graduates of the postgraduate program "The Science of Translation", by using both holistic and analytical methods of evaluation of the quality of machine translation. There was higher agreement between the annotators concerning accuracy that is the correct translation of the meaning of the text from the source language to the target language while in the case of fluency deviations were observed possibly due to the subjectivity of the annotators. The knowledge that errors were mainly observed in grammar and mistranslation in advertising texts can contribute to the appropriate training of the editors/translators as well as to the improvement of the neural systems of machine translation.
Post-editing of machine-translated text from the Advertising Sector and Error Analysis.
Keywords: μετεπεξεργασία, μηχανική μετάφραση, ανάλυση λαθών, διαφημιστικό κείμενο; post-editing, machine translation, error analysis, advertising text