Σχεδιασμός (κινητής) εφαρμογής για έξυπνες πόλεις αξιοποιώντας τεχνολογίες IoT - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ψηφιακές Εφαρμο-γές και Καινοτομία» του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στόχος της εργασίας είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής για έξυπνες πόλεις αξιοποιώντας τεχνολογί-ες IoT. Για την ολοκληρωμένη επίτευξη του στόχου αναπτύχθηκε η mobile έκδοση της εφαρμογής , η web έκδοση της εφαρμογής και συσκευές IoT. Μέσα από τη mobile εφαρμογή που υλοποιήθηκε ,οι χρήστες μπορούν να καταγράφουν σε χάρτη διάφορα καθημερινά πρόβλημα στην πόλη ώστε να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να επιληφθεί για την επίλυσή τους , ενώ από την web εφαρμογή μπορούν να ενημερωθούν για τα προ-βλήματα που έχουν ήδη αναφερθεί . Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες IoT οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην πόλη. Και πάλι με την βοήθεια της τεχνολογίας IoT οι χρήστες θα μπο-ρούν να βλέπουν σε χάρτη τους διαθέσιμους σταθμούς στάθμευσης καθώς και τις διαθέσιμες σε αυ-τούς θέσεις. Μπορούν ακόμη να ενημερωθούν για Νέα, Ανακοινώσεις , Εκδηλώσεις που αφορούν την πόλη τους. Με την τεράστια διείσδυση της χρήσης των έξυπνων τηλεφώνων στην ζωή μας ,θεωρώ ότι πλέον μια «έξυπνη πόλη» επιβάλλεται να «υιοθετήσει» μια mobile εφαρμογή με την οποία αφενός οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στην πόλη και αφετέρου θα μπορούν να επικοινωνούν και θα ενημερώνονται άμεσα για διάφορα θέματα της πόλης τους. Η mobile εφαρμογή αναπτύχθηκε με την χρήση της πλατφόρμα ανάπτυξης Android εφαρμογών KODULAR, μαζί με την χρήση της cloud βάσης δεομένων Firebase ενώ για την WEB εφαρμογή χρησι-μοποιήθηκαν η πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου WordPress μαζί με κώδικα Html και JavaScript. Για τα τμήματα IoT χρησιμοποιήθηκαν μικροελεγκτές ESP8266 με τον αισθητήρα θερμοκρασίας- υ-γρασίας DHT22 καθώς και υπέρυθρους αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης HC-SR501.

This project was carried out during the postgraduate courses: “Digital application and Innovations” of the Department of Informatics of the Ionian University. The aim of this work is to create a Mobile app and a Web app, for smart cities utilizing IoT technologies. With mobile application, users can report various daily issues/problems in their city to inform the com-petent service of the Municipality to manage their solution, while with web app, they can be informed about the problems that have already been mentioned. Utilizing IoT technologies, users can see real-time the environmental conditions in the city. Also, with IoT technology users will be able to see on map the available parking lots as well as the spots available on them. They can also be informed about News, An-nouncements, Events about their city. As the huge use of smart phones in our lives, I believe that a "smart city" requires to adopt a mobile appli-cation with which citizens will actively participate in dealing with everyday problems in their city and at the same time they will communicate and be informed about various issues. This mobile application was developed using the platform KODULAR for Android application development in combine with Firebase. The WEB application was developed with Cms WordPress, Html and JavaScript. About the IoT section, used the ESP8266 microcontrollers with the DHT2 2 temperature-humidity sensor and HC-SR501 PIR sensor.
Keywords: Έξυπνη πόλη , Android ,Αισθητήρες, IoT, Kodular , JavaScript; Smart City, Android, Sensors, IoT, Kodular, JavaScript