Η θέση του παιχνιδιού στην αρχαία Ελλάδα - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρείται μία προσπάθεια ανάλυσης και διεύρυνσης της θέσης του παιχνιδιού στην Αρχαία Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται μέσα από μία ιστορική αναδρομή αλλά και παρουσίαση διαφόρων παιχνιδιών της ελληνικής αρχαιότητας. Με το παιχνίδι και το παιδί ως τα δύο κύρια σημεία αναφοράς αυτής της εργασίας, αλλά και με την πολύπλευρη εξέταση τους, προσεγγίστηκε η αναζήτηση του ρόλου τους στην αγωγή αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα της καθημερινής ζωής στην Αρχαία Ελλάδα. Το παιχνίδι και η αξία του καθώς και οι διάφορες μορφές του, αποτελούν αντικείμενα μελέτης μέχρι και σήμερα για τον αντίκτυπο που έχει στα παιδιά στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και οι σύγχρονες τάσεις της παιδαγωγικής έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Σκοπός λοιπόν, της παρούσας εργασίας είναι η διεξοδική ανάλυση της ζωτικής σημασίας του παιχνιδιού στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, αφού με αυτό αναπτύσσεται η κοινωνικότητα του και η ομαλή ένταξη του στο περιβάλλον, έτσι όπως έχει καθιερωθεί στην σύγχρονη εποχή, πάντοτε όμως με γνώμονα τις ρίζες και τις απαρχές από την αρχαία Ελλάδα.

In the present dissertation an attempt is made to analyze and expand the position of games in Ancient Greece, which is developed through a historical review and presentation of various games of Greek antiquity. With play and the child as the two main points of reference of this work, but also with their multifaceted examination, the search for their role in education and in the whole range of everyday life in Ancient Greece was approached. The game and its value, as well as its various forms, are objects of study to this day for the impact it has on children in their later adult life. It is noteworthy that even the modern tendencies of pedagogy have their roots in ancient Greece. The purpose of this paper is a thorough analysis of the vital importance of play in the overall development of the child, since it develops his sociability and smooth integration into the environment, as has been established in modern times, but always guided by the roots and the origins of ancient Greece.
The role of play in ancient Greece
Keywords: Παιχνίδι, Αρχαία-Ελλάδα, Παιδί, Πλάτωνας, Αριστοτέλης.; Play, Ancient Greece, Child, Plato, Aristotle.