Περιγραφή Χρήσης των προτύπων ISAD και EAD για την Περιγραφή Αρχείων: Η περίπτωση του καταστίχου του νοταρίου Κέρκυρας Αντωνίου Βασιλά (1649-1650) από τα Γενικά Αρχεία Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετάται το Αρχείο του νοταρίου και ιερέα Αντωνίου Βασιλά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζεται το κατάστιχο Β65 που περιλαμβάνει 166 συμβολαιογραφικές πράξεις. Το Αρχείο του αποτελεί ένα ακόμη σπουδαίο αρχειακό τεκμήριο για τη γνώση της ιστορίας της Βενετοκρατούμενης Κέρκυρας. Η εργασία, έχει ως σκοπό να παρουσιάσει το περιεχόμενο του αρχείου, να αναδείξει την ιστορική του αξία και να εφαρμόσει στο εξεταζόμενο υλικό αρχειακά πρότυπα περιγραφής, προβάλλοντας την αναγκαιότητα της χρήσης τους. Για την καταγραφή, χρησιμοποιήθηκε το Διεθνές πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙ.Π.Α.Π. ISAD-G), και τα σχήματα μεταδεδομένων Encoded Archival Description (EAD). Από την εργασία, αναδεικνύονται αυτά τα εργαλεία, διότι βοηθούν αποτελεσματικά στη διευκόλυνση και ενίσχυση της προστασίας και πρόσβασης στο υλικό τόσο από ερευνητές όσο και από το ευρύ κοινό. Επίσης, προβάλλεται η σημασία της αρχειακής περιγραφής για τη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, μελετάται η σημασία των νοταρίων και των εγγράφων τους, ενώ παράλληλα, γίνεται λόγος για την κατάσταση της οικονομίας τη συγκεκριμένη εποχή.

In this thesis, the archive of the notary and priest Antonio Vassila is studied. Specifically, the registry B65, which includes 166 notarial acts, is examined. His archive appears to be a significant archival document for the history of Venetian rule in Corfu. The purpose of this essay is to present to the reader the content of the archive , prominence historical value. Furthermore, to apply archival description standards to the material, emphasizing the necessity of their use. For the recording, both of them the International Standard for Archival Description (ISAD-G) and the metadata schemas Encoded Archival Description (EAD) were used. Through the study, these tools are feature to help facilitate and enhance the protection and accessibility of the material for both researchers and the general public. Additionally, the importance of archival description for the preservation and utilization of cultural heritage is emphasized. The significance, of notaries and their documents is also evaluated. Finally, the state of the economy during that period is examined.
Keywords: Αρχείο, Περιγραφή, Συλλογή, Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής, Encoded Archival Description, Μεταδεδομένα, Αρχείο νοταρίου Βασιλά; Archive, Description, Collection, International Standard of Archival Description, Encoded Archival Description, Metadata, Vasila Notary File