«Μια προσέγγιση στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία του 20ου αιώνα, μέσα από την κριτική θεώρηση του έργου της Αlejandra Pizarnik και συγκριτικός σχολιασμός επιλεγμένων μεταφράσεων της ποίησής της στα Eλληνικά». - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κεντρικό άξονα το έργο της Αργεντινής ποιήτριας Αlejandra Pizarnik (Αλεχάντρα Πισαρνίκ). Xωρίζεται σε πέντε μέρη. Στο πρώτο μέρος σκιαγραφείται το πλαίσιο της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, όπου εντάσσεται η ποιήτρια και από το οποίο άντλησε επιρροές. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η βιογραφία και το έργο της. Έπειτα γίνεται μια κριτική θεώρηση στην ποίηση της, με αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, και κέντρο βάρους την ίδια τη λέξη. Στη συνέχεια παραθέτουμε στοιχεία για την εμφάνισή της στα ελληνικά γράμματα, που αφορά τις μεταφράσεις και τα αφιερώματα που την έκαναν γνωστή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Τέλος, αφού αναφερθούν διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις αναφορικά με τη μετάφραση της ποίησης, παρουσιάζονται συγκριτικά τα μεταφράσματα των ποιημάτων της Pizarnik σε αντιπαραβολή με το πρωτότυπο και με γνώμονα το βαθμό απόδοσης των διαφόρων πτυχών του έργου της στο ελληνικό μετάφρασμα.

The present study is primarily engaged with the work of the Argentinian poet Alejandra Pizarnik. Ιt is divided into five main parts. The first comprises the basic framework of the Latin American Literature of the 20th century, where our poet belongs and her influences derive from. In the second part her biography and literary work are thoroughly presented. Afterwards, her poetry and its special features are critically examined, mainly emphasizing the role of the emblematic words in her poems. Ιn the fourth part, her presence in the Greek letters is described, including the translations and the special issues that introduce her to Greek readers. An analytical framework of the theory regarding poetry translation and the approaches suggested towards it are then mentioned. The last part refers to a comparative analysis of the translation of Pizarnik’s specific poems in relation to the original texts, taking into account the degree of rendering its special qualities and the outcoming result in the target language.
“An approach to the Latin American culture of the 20th century, through the critical survey of Alejandra Pizarnik’s work and a comparative study of a selection of her poems in Greek”.
Keywords: Alejandra Pizarnik, λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία, λυρική ποίηση, σουρεαλισμός, γλώσσα, μετάφραση.; Alejandra Pizarnik, Latin American literature, lyrical poetry, surrealism, language, translation.