Αγγλική Μεταφραση των Τριών Φλωριών του Ιάκωβου Πολυλά: Κριτική, Ανάλυση και Παρατηρήσεις - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η μετάφραση του διηγήματος "Τα Τρία Φλωριά" του Ιάκωβου Πολυλά, ενός σημαντικού κριτικού, πολιτικού, δημοσιογράφου και λογοτέχνη. Το διήγημα διαδραματίζεται σε δύο παλιά χωριά της Μέσης Κέρκυρας και εστιάζει σε τρεις γενιές μιας οικογένειας που προσπαθεί να ανακτήσει έναν θησαυρό, προστατευμένο από ένα πνεύμα. Η αφήγηση ξεδιπλώνεται μέσα από την ιστορία του Αντώνιου και του Μιχαήλ, που αναζητούν τον θησαυρό για να λύσουν τα προβλήματά τους. Ο Πολυλάς αναδεικνύει την έντονη σχέση μεταξύ του φυσικού και του πνευματικού κόσμου, καθώς και τις κοινωνικές και ηθικές αξίες της εποχής, όπως η εργασία, η ιδιοκτησία και η πίστη. Η ιστορία συνδυάζει στοιχεία φαντασίας και πραγματικότητας, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη ψυχή και τη μοίρα των χαρακτήρων. Ο Αντώνιος, στην προσπάθειά του να βρει γαμπρό για την κόρη του, τη Φροσύνη, συναντά τον Μόρο, ένα πνεύμα που φυλάει τον θησαυρό. Μέσα από τις περιπέτειές του, αναδεικνύονται θέματα όπως η τιμή, η οικογένεια και η προσωπική λύτρωση. Ο Μιχαήλ, ο άλλος κεντρικός χαρακτήρας, είναι σεμνός και εργατικός, πάντα με ένα μεγάλο μαχαίρι, ένα μεταξωτό μαντήλι και ένα φυλαχτό με ακατανόητη γραφή, σύμβολα της ευγενικής του καταγωγής και της μοίρας του, την οποία ανακαλύπτει μέσα από την αναζήτηση της αλήθειας. Το έργο περιλαμβάνει επίσης σχόλια για τις κοινωνικές συνθήκες και τις πολιτισμικές αντιθέσεις της εποχής, προσφέροντας μια κριτική ματιά στην κοινωνία και τις παραδόσεις της. Ο Πολυλάς χρησιμοποιεί το διήγημα για να εξετάσει βαθύτερα θέματα όπως η ταυτότητα, η κληρονομιά και η επίδραση του παρελθόντος στο παρόν και το μέλλον των ανθρώπων.

The subject of this thesis is the translation of the short story "The Three Coins" by Iakovos Polylas, a prominent critic, politician, journalist, and writer. The story is set in two old villages in central Corfu and focuses on three generations of a family trying to recover a treasure guarded by a spirit. The narrative unfolds through the story of Antonios and Michael, who seek the treasure to solve their various problems. Polylas highlights the intense relationship between the physical and spiritual worlds, as well as the social and moral values of the era, such as work, property, and faith. The story combines elements of fantasy and reality, emphasizing the human soul and the fate of its characters. Antonios, one of the main characters, in his effort to find a husband for his daughter Frosyni, encounters Moro, a spirit guarding the treasure. Through his adventures, themes such as honor, family, and personal redemption are highlighted. Michael, the other main character, is modest and hardworking, always carrying a large knife, a silk handkerchief, and a talisman with incomprehensible writing, symbols of his noble origin and destiny, which he discovers through his quest for truth. The work also includes comments on the social conditions and cultural contrasts of the time, offering a critical view of society and its traditions. Polylas uses the short story to explore deeper themes such as identity, heritage, and the impact of the past on the present and future of individuals.
English Translation Iakovos Polylas' The Three Florins: Critique, Analysis and.Commentary
Keywords: Πολυλάς, Επτανησιακός Ιδεαλισμός, Αγγλική Μετάφραση, Κριτική; Polylas, Septinsular Idealism, English Translation, Critique