Απόψεις διαχειριστών καταλυμάτων με σήμα βιωσιμότητας για την σημασία της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και το ρόλο της στις Αειφορικές πρακτικές του καταλύματος - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στα πλαίσια που ορίζει η Βιώσιμη Ανάπτυξη για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία ο αειφόρος τουρισμός και η πιστοποίηση του αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην τουριστική βιομηχανία. Οι βιώσιμες πρακτικές πρέπει να γίνουν ευρέως κατανοητές και αποδεκτές για να εδραιωθεί ο αειφόρος τουρισμός. Η εκπαίδευση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητες για την επιτυχία της πιστοποίησης του αειφόρου τουρισμού. Η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σημαίνει για τα καταλύματα ότι έχουν μία ευκαιρία να τους εμπλέξουν στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του καταλύματος και στα κριτήρια τα οποία έχουν δεσμευτεί. Στην έρευνα χρησιμοποιώντας το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης διερευνήθηκαν οι αντιλήψεις διαχειριστών μικρών τουριστικών καταλυμάτων σε δυο ορεινούς διατηρητέους οικισμούς την Πορταριά και την Μακρυνίτσα. Τα θέματα της διερεύνησης είναι ο ρόλος της ευαισθητοποίησης στην λειτουργία του καταλύματος με τα κριτήρια Αειφορίας, η αξία της πιστοποίησης, οι ανάγκες και τα οφέλη της και η στάση των διαχειριστών απέναντι στη Βιωσιμότητα. Κατόπιν επεξεργασίας και αξιολόγησης των απαντήσεων του ερευνητικού δείγματος διαπιστώθηκε ότι φαίνεται να πιστεύουν ότι η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μπορεί να τους βοηθήσει στη συνεχή ανάγκη για περισσότερη Αειφορία.
Keywords: Σήμα βιωσιμότητας, ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, Αειφορικές πρακτικές καταλυμάτων