Οδηγός Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών για επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο τη δημιουργία οδηγού περιήγησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού για τον Αρχαιολογικό Μουσείου Πατρών, βασισμένη σε έρευνες παρόμοιων οδηγών τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Παράλληλα, καλύπτεται βιβλιογραφικά η ιστορική διαδρομή του όρου της οντολογίας προκειμένου να γίνει κατανοητή και να στηριχτεί επιστημονικά η δημιουργία μιας πρωτότυπης οντολογίας οδηγών για χώρους πολιτισμού. Το παρόν εγχείρημα αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια ένταξης και προσβασιμότητας των αυτιστικών ατόμων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά ταυτόχρονα και μια προοπτική για την εισαγωγή και εξέλιξη σε ένα νέο ερευνητικό πεδίο μέσω της ευεργετικής χρήσης οντολογιών.

The recent study aims to create a guide for people on the autism spectrum for the Archaeological Museum of Patras based on research of similar guides both in Greece and abroad. At the same time, the historical path of the term ontology is covered in order to understand and scientifically support the creation of an original ontology of guides for cultural sites. This project is an attempt to make museums and archaeological sites accessible for autistic people, while it provides an introduction and implications to a new knowledge field through the beneficial use of ontologies.
Keywords: Οντολογία, Φιλοσοφία, Αυτισμός, Μουσείο, Οδηγός, Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών; Ontology, Philosophy, Autism, Museum, Guide, Archaeological Museum of Patras