Ο Βαθμός Διαπολιτισμικής Επικοινωνιακής Ικανότητας των Προπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η προώθηση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και η καλλιέργεια της διαπολιτισμικής επικοινωνιακής ικανότητας συγκροτούν δυο από τις σημαντικότερες προκλήσεις της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μεταφραστής αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που εξασφαλίζουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του μεταφραστή ως φορέα διαπολιτισμικής επικοινωνίας επιβάλλει την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής του επικοινωνιακής ικανότητας. Γενικότερα, μέσα από τη μελέτη της βιβλιογραφίας, διαπιστώνεται η σημασία τόσο της καλλιέργειας της διαπολιτισμικής επικοινωνιακής ικανότητας όσο και η διαπολιτισμική εκπαίδευση των μεταφραστών. Η σχετική ελληνική βιβλιογραφία ωστόσο, είναι ελάχιστη. Η παρούσα μελέτη επομένως επιχειρεί να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα βάση γνώσεων και να δώσει το έναυσμα προκειμένου να αυξηθεί η ελληνική βιβλιογραφία γύρω από τη σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης των επίδοξων μεταφραστών. Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθη μια ποσοτική έρευνα με στόχο τη μελέτη και τη σύγκριση του βαθμού διαπολιτισμικής ευαισθησίας των πρωτοετών και τεταρτοετών φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας. Ταυτόχρονα αξιολογήθηκε η γνώμη των φοιτητών για τη σημασία της διαπολιτισμικής ικανότητας στο επάγγελμα του μεταφραστή καθώς και για την διαπολιτισμική εκπαίδευση του Τμήματος. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι πρωτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές διαθέτουν εξίσου υψηλό ποσοστό διαπολιτισμικής ευαισθησίας, θεωρούν σημαντική τη διαπολιτισμική ικανότητα για το επάγγελμα του μεταφραστή και εκτιμούν ότι το Τμήμα προσφέρει επαρκή διαπολιτισμική εκπαίδευση, αλλά επιδέχεται περιθώρια βελτίωσης. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με πρακτικές επιπτώσεις και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Keywords: διαπολιτισμική επικοινωνία, διαπολιτισμική επικοινωνιακή ικανότητα, μετάφραση, διαπολιτισμική ευαισθησία, μεταφραστής, διαπολιτισμική εκπαίδευση; intercultural communication, intercultural communication competence, translation, intercultural sensitivity, translator, intercultural education