Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ομοσπονδιακή διοίκηση και στα ομοσπονδιακά δικαστήρια της Γερμανίας. Μετάφραση από τα Γερμανικά στα Ελληνικά - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Το παρόν αποτελεί Πτυχιακή Εργασία της Δέσποινας Τριανταφύλλου, προπτυχιακής φοιτήτριας του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το πρωτότυπο κείμενο προς μετάφραση πραγματεύεται και αναλύει επεξηγηματικά τον νόμο περί ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ομοσπονδιακή διοίκηση και στα ομοσπονδιακά δικαστήρια της Γερμανίας (Bundesgleichstellungsgesetz). Πρόκειται για μία προσπάθεια που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2015, και είχε ως απώτερο σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των γυναικών, κατά κύριο λόγο στο κομμάτι της αμοιβής αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης τους, σε θέσεις με εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα. Στόχος επίσης του παρόντος σχεδίου ισότητας αποτελεί η σημαντική αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε ηγετικές και επικεφαλής θέσεις, η εξάλειψη δυσμενών συνθηκών λόγω φύλου και τέλος η επίτευξη συμβατότητας προς την οικογένεια. Το σύνολο των παραπάνω μεταρρυθμίσεων και κανονισμών αποσκοπεί σε ισορροπημένα ποσοστά ανδρών και γυναικών στις ομοσπονδιακές αρχές. Αυτό βέβαια όπως θα δούμε και παρακάτω, αναλύοντας τις μεταφραστικές δυσκολίες, δεν ήταν εξαρχής εφικτό. Η επιλογή του θέματος βασίστηκε στην διαχρονικότητα του ζητήματος που απασχολεί τον κόσμο ανά τους αιώνες. Μέσα από την παρούσα εργασία, αναδεικνύονται πολλές πολιτισμικές και πραγματολογικές διαφορές καθώς και διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του γυναικείου φύλου ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρακάτω θα βρείτε το μετάφρασμα του πρωτοτύπου, το πρωτότυπο κείμενο καθώς και τον σχολιασμό του μεταφράσματος.

The present work constitutes the Bachelor's Thesis of Despoina Triantafyllou, an undergraduate student of the Department of Foreign Languages, Translation, and Interpreting at the Ionian University. The original text for translation addresses and analytically examines the law on gender equality between men and women in the federal administration and courts of Germany (Bundesgleichstellungsgesetz). This effort took place in April 2015, with the primary aim of improving the working conditions of women, particularly in terms of pay and their treatment in positions with supervisory and administrative duties. This equality plan aims to significantly increase the percentage of women in leadership positions, eliminate unfavorable conditions due to gender, and ultimately achieve compatibility with family life. These reforms and regulations aim to achieve a balanced representation of men and women in federal authorities. However, as we will see in the analysis of translation difficulties below, this was not initially feasible. The choice of the topic was based on the perennial nature of the issue that has concerned the world throughout the centuries. Through this work, various cultural and factual differences, as well as different approaches to the female gender, are highlighted between the two countries. Below, you will find the translation of the original text, the original text itself, and the commentary on the translation.
Gender equality between men and women in the federal administration and in the federal courts of Germany. Translation from German to Greek
Keywords: νόμος, ισότητα, γυναίκα, φύλο, συμβατότητα, ομοσπονδία, εργασία, υπηρεσία, οικογένεια, φροντίδα, καθήκον; law, equality, woman, gender, compatibility, federation, work, service, family, care, duty