Το έργο του μουσικού Νίκου Γράψα: Μια αφηγηματική βιογραφική προσέγγιση στην Εθνομουσικολογία - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην συγκεκριμένη βιογραφική έρευνα, ακολουθούμε την πορεία ζωής και το έργο του μουσικού σύνθετη και οργανοπαίκτη, Νίκου Γράψα. Ξεδιπλώνοντας χρονικά την εκπαιδευτική και μουσική του πορεία στον χώρο, μέσα από τρεις συνθετικές περιόδους, αναλύεται η προσωπική του συνθετική εξέλιξη, οι εμπειρίες και το έργο του. Μέσα από την ανάλυση του μουσικού του έργου, και μέσω των συνεντεύξεων γίνεται μία προσπάθεια αποσαφήνισης της έννοιας του αυτοσχεδιασμού και της σύνθεσης, αλλά και με ποιο τρόπο συμβάλουν στην αποτύπωση της προσωπικής έκφρασης. Περιγράφοντας τις μουσικές εμπειρίες, δημιουργίες και το συνθετικό έργο του Νίκου Γράψα, καθρεφτίζονται οι κοινωνικές και ιστορικές μουσικές τάσεις της σύγχρονης εποχής στην Ελλάδα του ΄70 μέχρι σήμερα.

In this biographical research, we follow the life course and work of the musician, composer and instrumentalist, Nikos Grapsas. Unfolding the educational and musical course chronologically, through three compositional periods, his personal compositional development, experiences and work are analyzed. Through the analysis of his musical work, and through the interviews, an attempt is made to clarify the concept of improvisation and composition, but also in what way they contribute to the imprinting of personal expression. Describing the musical experiences, creations and compositional work of Nikos Grapsas, the social and historical musical trends of the modern era in Greece of the '70s until today are reflected.
Keywords: Νίκος Γράψας, Βιογραφία, Εθνομουσικολογία; Nikos Grapsas, Biography, Ethnomusicology