Ο λόγος του πένθους και της ευθύνης – Πολιτικός λόγος διαχείρισης σε φυσικές καταστροφές - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Τα τελευταία χρόνια η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη έχει ωθήσει το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών που επεκτείνονται και πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι η απώλεια ζωών. Είθισται μετά από τέτοιες καταστροφές η πολιτική ηγεσία να προβαίνει σε λόγους απευθυνόμενους στο κοινό οι οποίοι πολλές φορές υπερτονίζουν την έννοια του πένθους ενώ μετέπειτα γίνεται προσπάθεια ανάληψης (ή αποποίησης) των ευθυνών τους. Στην Ελλάδα τέτοιες πυρκαγιές αποτέλεσαν ζήτημα ευρείας συζήτησης τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από την πολιτική ηγεσία, η μία ήταν στο Μάτι (Ιούλιος του 2018) και στη συνέχεια στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια (Αύγουστος του 2021). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη μία περίπτωση την ευθύνη ανέλαβε το ένα κυβερνών κόμμα ενώ στη δεύτερη περίπτωση το κυβερνών κόμμα είχε το ρόλο της αντιπολίτευσης. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, η παρούσα εργασία στοχεύει να εξετάσει διεξοδικά τον πολιτικό λόγο που αφορά την ευθύνη και το πένθος σε φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών και αντιστοίχως της αντιπολίτευσης στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις όπως αυτές αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τους προαναφερθέντες παράγοντες, η παρούσα μελέτη στοχεύει να διερευνήσει τα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα. Αρχικά το πότε έγινε δήλωση, τι δηλώθηκε και ποιος την έκανε (κυβέρνηση ή αντιπολίτευση). Επιπλέον, ποιες είναι οι διαφορές στον πολιτικό λόγο όταν το κυβερνών κόμμα αναλαμβάνει τον ρόλο της αντιπολίτευσης και το αντίστροφο μετά από εκλογές. Από τη μελέτη συνεπώς θα διαφανεί πως αντιμετωπίζονται οι έννοιες του πένθους και της ανάληψης ευθυνών και κατά πόσο μέσω αυτών γίνεται ανάληψη δράσης για βελτίωση της κατάστασης.

In recent years, the effect of climate change on the planet has pushed the outbreak of forest fires that, due to wrong handling, expand and many times the result is the loss of life. It is customary after such disasters for the political leadership to make speeches addressed to the public which often overemphasize the concept of mourning, while later an attempt is made to assume (or deny) their responsibilities. In Greece, two such fires were a matter of wide discussion both by the general public and by the political leadership, one was in Mati (July 2018) and the second in Varybompi and Evia (August 2021). It is worth noting that in one case the responsibility was taken by one of the ruling parties, while in the second case the ruling party played the role of the opposition. Taking the above into account, this paper aims to thoroughly examine the political discourse regarding responsibility and mourning in natural disasters. Specifically, the statements of the two prime ministers and respectively of the opposition in the above two cases as they were reported in the media will be examined. Considering the aforementioned factors, the present study aims to investigate the following research questions. First, when a statement was made, what was stated and who made it (government or opposition). Furthermore, what are the differences in political discourse when the ruling party takes on the role of the opposition and vice versa after an election. The study will therefore show how the concepts of mourning and taking responsibility are treated and whether action is taken to improve the situation through them.
Keywords: φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, απώλεια ζωών, Μάτι, Βαρυμπόμπη – Εύβοια; natural disasters, fires, loss of life, Mati, Varibombi – Evia