Εκθεση Αποτίμησης Πρακτικής Άσκησης στην εταιρεία Metaphrastic Boutique Language Services - (:unkn) unknown (My University, 2024)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο τομέας της μετάφρασης αποτελεί έναν συνεχώς εξελισσόμενο χώρο με την υποδοχή και ανάληψη ολοένα και περισσότερων κειμένων προς μετάφραση, τα οποία λόγω της συνεχής ροής, απαιτητικής φύσης καθώς και της ειδικής ορολογίας τους, ζητούν την επιστράτευση ικανών μεταφραστών και μεταφραστριών, οι οποίοι(ες) θα αναμετρηθούν με έναν τεράστιο αριθμό μεταφραστικών προκλήσεων και έπειτα θα κληθούν να τις υπερβούν με επιδεξιότητα. Αναμφίβολα, η μετάφραση αποτελεί ένα είδος επιστήμης αλλά και τέχνης, εφόσον γίνεται αντιληπτό πως δεν αποτελεί μια απλή μεταφορά μηνυμάτων από τη γλώσσα-πηγή στη γλώσσα-στόχος, αλλά αντιθέτως πρόκειται για μια αναδημιουργία, η οποία προϋποθέτει αποδέσμευση από τους περιορισμούς και κανόνες του πρωτοτύπου αλλά και ταυτόχρονη συμφιλίωση με αυτό. Απέναντι λοιπόν στην πολυπλοκότητα που διέπει τον κλάδο της μετάφρασης, είναι απαραίτητο να υπάρξει σχετική κατάρτιση των νέων μεταφραστών και μεταφραστριών, έτσι ώστε να ανελιχθούν στους «λαβυρίνθους» του κόσμου της μετάφρασης και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα εμπόδια και διλήμματα με δεξιότητα. Η καθοδήγηση λοιπόν από έμπειρους μεταφραστές και μεταφράστριες, καθώς και η ευκαιρία πρακτικής άσκησης στο χώρο της μετάφρασης, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη μετέπειτα πορεία του(ης) νέου(ας) μεταφραστή(ριας) και τον(ην) εφοδιάζει καταλλήλως για τις δυσκολίες που ενδέχεται να συναντήσει. Η απόφαση μου λοιπόν να επιλέξω τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης στηρίζεται στην άποψή μου πως μέσω της ένταξής μου στον εργασιακό χώρο της μετάφρασης θα αποκτούσα τις απαραίτητες γνώσεις και το απαιτούμενο υλικό για να διευρύνω τις ικανότητες μου στον τομέα του «μεταφράζειν» και να αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πριν ξεκινήσω την πορεία μου ως νέα μεταφράστρια. σ

ABSTRACT The field of translation is a constantly evolving area with the reception and undertaking of more and more texts for translation, which, due to their constant flow, demanding nature and special terminology, call for the recruitment of competent translators, who will be confronted with a huge number of translation challenges and will then be called upon to overcome them with dexterity. There is no doubt that translation is a field of science but also of art, since it is not a simple transfer of messages from the source language to the target language, but rather a process of reconstruction, which involves a liberation from the constraints and rules of the original text and a simultaneous reconciliation with it. Faced with the complexity of the translation industry, it is therefore necessary to provide training for new translators so that they can navigate the “labyrinths” of the world of translation and deal with potential obstacles and dilemmas with competence. Guidance from experienced translators, as well as the opportunity for practical training in the field of translation, is therefore a very important tool for the future career of new translators and equips them appropriately for the challenges they may encounter. My decision to opt for the work placement option is therefore based on my view that by joining the translation workplace I would gain the necessary knowledge and material to broaden my skills in the field of “translating” and gain more confidence before starting my career as a new translator.
Work Placement Evaluation Report at Metaphrastic Boutique Language Services
Keywords: ειδική ορολογία, μετάφραση, γλώσσα-πηγή, γλώσσα στόχος, καθοδήγηση, πρακτική άσκηση, εργασιακός χώρος; special terminology, translation, source language, target language, guidance, work placement, workplace