Το γλωσσικό λάθος στη Διαπολιτισμική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα ερευνητική διπλωματική εργασία πραγματεύεται το φαινόμενο του γλωσσικού λάθους και πως αυτό αποτυπώνεται στη Διαπολιτισμική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, προσπαθεί να διερευνήσει τη στάση των εκπαιδευτικών των Διαπολιτισμικών Δημοτικών Σχολείων ως προς το φαινόμενο του γλωσσικού λάθους, όσον αφορά στον εντοπισμό του, στον τρόπο αξιολόγησής του και στο πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για την πραγματοποίηση της παραπάνω πρόθεσης, παρουσιάζεται διεξοδικά το γλωσσικό λάθος, καθώς αποτελεί ένα γλωσσικό φαινόμενο που απαντάται σε όλα τα επίπεδα, εφόσον αφορά στις γλωσσικές αποκλίσεις από τα όσα επιβάλλει η νόρμα αλλά και η λειτουργία των Διαπολιτισμικών Δημοτικών Σχολείων. Το δείγμα της έρευνας αποτελούν οκτώ δάσκαλοι/ες και τέσσερις εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Εφαρμόστηκε ποιοτική μέθοδος και για τη συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη. Τα ευρήματα της έρευνας φανερώνουν πως το γλωσσικό λάθος εμφανίζεται καθημερινά στις αίθουσες διδασκαλίας και τους σχολικούς χώρους του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου, διαφορετικές απόψεις παρουσιάζονται σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησής του, ανάλογα με το αντικείμενο και την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού και οι τρόποι με τους οποίους προτείνεται να αντιμετωπιστεί το γλωσσικό αυτό φαινόμενο αφορούν στο τρίπτυχο: κράτος, κοινωνία, άτομο. Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει μια πρώτη απόπειρα αποτύπωσης του γλωσσικού λάθους στην Πρωτοβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση λόγω του μικρού δείγματος είτε σχολικών μονάδων είτε των εκπαιδευτικών.

The present research dissertation deals with the phenomenon of linguistic error and how this is reflected in Intercultural Primary Education. Specifically, it tries to investigate the attitude of the teachers of the Intercultural Primary Schools regarding the phenomenon of linguistic error, in terms of its detection, the way of its evaluation and how it can be treated. For the realization of the above intention, the linguistic error is presented in detail, as it is a linguistic phenomenon that is found at all levels, since it concerns the linguistic deviations from what is required by the norm but also the operation of the Intercultural Primary Schools. The research sample consists of eight teachers and four professors in specific fields. A qualitative method was applied and the semi-structured interview was used for data collection. The findings of the research shows that language error occurs daily in the classrooms and school premises of the Intercultural Primary School, different views are presented on how to evaluate it, depending on the subject and personality of the teacher and the ways in which it is proposed to deal with this linguistic phenomenon concern the triptych: state, society, individual. The present study presents a first attempt to capture the linguistic error in Primary Intercultural Education due to the small sample of either school units or teachers.
Keywords: γλωσσικό λάθος, διαπολιτισμική εκπαίδευση; linguistic error, intercultural education