Εργασίες τεκμηρίωσης ακίνητων ιστορικών μνημείων. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Τα τελευταία χρόνια, γίνονται σημαντικές ενέργειες για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα την προβολή των ακίνητων ιστορικών μνημείων με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Μερικές από αυτές τις προσπάθειες ήταν η δημιουργία μοντέλων τεκμηρίωσης για την περιγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα βασικά μοντέλα μεταδεδομένων και οι οντολογίες που χρησιμοποιούνται για την κωδικοποίηση της ακίνητης ιστορικής κληρονομιάς είναι το CIDOC CRM, CDWA, CDWA Lite, MIDAS Heritage, VRA Core και το πρότυπο ARMOS. Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη του ARMOS, το οποίο αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου μοντέλο δεδομένων που προσπαθεί να συμπεριλάβει όλες τις κοινές περιγραφικές ανάγκες της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην συνέχεια, μετά την ανάλυση του μετα-μοντέλου πραγματοποιήθηκε η απεικόνισή του στο πρότυπο VRA Core 4.0. Το VRA αποτελεί πρότυπο μεταδεδομένων για τη περιγραφή και κωδικοποίηση πολιτιστικών έργων. Έπειτα, για την πλήρη αντιστοίχιση ανάμεσα στα δύο πρότυπα έγινε μια μελέτη περίπτωσης για ένα ακίνητο ιστορικό μνημείο της Κέρκυρας.

In the last years, very important actions are taken for the rescue of cultural heritage, especially for the preview of realty historic monuments with the use of technology. Some of these efforts were the creation of substantiation models for the description of cultural heritage. The main models of metadata and the ontologies that are used in the decode of realty historic heritage are the CIDOC CRM, CDWA, CDWA Lite, MIDAS Heritage, VRA Core and the model ARMOS. The aim of this assignment is the investigation of ARMOS, which is a high-level data model and tries to contain all the common description needs of the architecture cultural heritage. After the analysis of the after-model, it’s depiction was accomplished at the VRA Core 4.0 formula. The VRA constitutes a pattern of metadata for the description and decode cultural work. Thereafter, for the complete match-up between the two models it was held an investigation for a realty historic monument of Corfu.
Keywords: μνημείο, πολιτιστική κληρονομιά, ακίνητα μνημεία, μοντέλα δεδομένων, οντολογία.; monument, cultural heritage, realty monument, models of metadata, ontology