Η υδροξυτυροσόλη ως αντιοξειδωτικό και φάρμακο: ιδιότητες, σκευάσματα και πιθανές απειλές για το ελληνικό ελαιόλαδο. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η υδροξυτυροσόλη είναι μία αμφιπαθητική φαινόλη με αντιοξειδωτικές ι-διότητες. Ως φυσική ένωση μπορεί να βρεθεί σε φύλλα ελιάς και ελαιόλαδου, ενώ από την επεξεργασία των καρπών της , σε λάδι και λύματα ελαιοτριβείου. Η κύρια φυσική πηγή πρόσληψης υδροξυτυροσόλης μέσω τροφίμου, είναι το ελαιόλαδο. Λόγω της βιοδιαθεσιμότητας, των χημικών ιδιοτήτων, της εύκολης σύνθεσής της καθώς και της έλλειψης τοξικότητας, η υδροξυτυροσόλη θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά τόσο στην παραγωγή και συντήρηση τροφίμων όσο και στην φαρμακοβιομηχανία. Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να συζητήσει τό-σο τις πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις της υδροξυτυροσόλης όσο και τις επιδρά-σεις στον τομέα συντήρησης και εμπλουτισμού τροφίμων. Διαπιστώθηκε ότι η υ-δροξυτυροσόλη έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιικές, αντιβακτηριακές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Λόγω όλων αυτών των βιολογικών ιδιοτήτων, η υδροξυτυροσόλη είναι αυτή τη στιγμή η πιο ενεργά διερευνημένη φυσική φαινό-λη. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται προσδιορίζουν τις μεγάλες δυνατότητες χρή-σης της υδροξυτυροσόλης στις βιομηχανίες φαρμάκων και τροφίμων.

Hydroxytyrosol is an amphipathic phenol with antioxidant properties. As a natural compound it can be found in olive leaves and olive oil as well as from the processing of olives, in oil and mill waste water. The main natural source of hy-droxytyrosol intake through food is olive oil. Due to its bioavailability, chemical properties, easy synthesis as well as lack of toxicity, hydroxytyrosol is considered an excellent dietary supplement by the food industry and the pharmaceutical in-dustry. The purpose of this paper is to discuss both the potential therapeutic ef-fects of hydroxytyrosol and the effects on food preservation and fortification. Hy-droxytyrosol has been found to have anti-inflammatory, anti-cancer, antiviral, an-tibacterial and cardioprotective properties. Due to all these biological properties, hydroxytyrosol is currently the most actively investigated natural phenol. The da-ta presented, identify the great potential for the use of hydroxytyrosol in the pharmaceutical and food industries.
Keywords: υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη, αντιοξειδωτικό, φαρμακευτική αξία, απειλές για το ελαιόλαδο, ελαιόλαδο, σπιρουλίνα, χρήση σε τρόφιμα.; Hydroxytyrosol, tyrosol, antioxidant, pharmaceutical value, threats to olive oil, olive oil, spirulina , usage in food products.