Η Μιζανσέν και η λειτουργία της στην ταινία “Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού” - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η εργασία αυτή έχει ως αντικείμενο τη διάκριση των στοιχείων της Mise-en-scène (Μιζανσέν) και τον ρόλο που παίζουν αυτά σε επιλεγμένες σκηνές στην κινηματογραφική παραγωγή του Peter Jackson, Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Η ταινία αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και εισάγει τον θεατή στον συγκεκριμένο φανταστικό κόσμο στον οποίο συμβαίνουν τα γεγονότα. Ασχολούμαστε με την αφήγηση όπως αυτή προκύπτει οπτικά στον χώρο της οθόνης. Αναφερόμαστε δευτερευόντως σε σκηνοθετικές επιλογές που αφορούν την εικονοληψία και το μοντάζ, με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση των στοιχείων της Μιζανσέν. Η μουσική και ο ηχητικός σχεδιασμός είναι βαρύνουσας σημασίας για την αφήγηση, ωστόσο δεν αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης της παρούσας εργασίας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εργασίας, επιλέχθηκαν επτά σκηνές βάσει ποικίλων παραγόντων, οι οποίοι περιγράφονται πριν από κάθε σκηνή στο δεύτερο μέρος της εργασίας. Επιχειρώντας τη διάκριση των στοιχείων της Μιζανσέν, τα ομαδοποιούμε για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης σε επτά κατηγορίες. Αυτές περιλαμβάνουν τον σκηνικό χώρο, τα prop (αξεσουάρ - αντικείμενα), την υποκριτική ερμηνεία των ηθοποιών, τα κοστούμια (στα οποία συγκαταλέγονται τα μαλλιά και το μακιγιάζ), τον φωτισμό, το χρώμα και, τέλος, τη σύνθεση (οργάνωση) των προαναφερθέντων στον χώρο του κάδρου.

This thesis concerns the distinction of the elements of the Mise-en-scène and their function in Peter Jackson’s film “The Fellowship of the Ring”. This film is the first part of the trilogy “Lord of the Rings” and introduces the viewer into a fantasy world establishing the time and the place where the story unfolds. We are analyzing the visual narrative, while referring to certain director’s decisions regarding the camera and the editing fields, aiming at a deeper understanding of the Mise-en-scène and its elements. Music and sound design are very important in a movie production, but in this study we don’t focus on them. For the purpose of this research, seven scenes have been chosen carefully, based on various reasons which can be found before each scene in the second part of this thesis. Aiming at distincting the elements of Mise-en-scène with clarity, we place them into seven groups. This involves the setting, the props, the actors, the costumes (along with hair and make-up), the lighting, the colour, and finally the composition of the frame.
Keywords: Μιζανσέν, Κινηματογράφος, Σκηνοθεσία, Κριτική Ανάλυση, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού; Mise en Scène, Cinema, Cinematography, Directing, Critical Analysis, Lord of the Rings, The Fellowship of the Rings