Μεταγραφή παλαιογραφικού εγγράφου του 19ου αιώνα του συμβολαιογράφου Αλεξάνδρου Κούρκουλου - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Στη συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται 30 νοταριακά – συμβολαιογραφικά χειρόγραφα έγγραφα του 19ου αιώνα τα οποία ανήκουν στο δικαιοπρακτικό βιβλίο του Κερκυραίου συμβολαιογράφου και συγκεκριμένα από το χωριό Βελονάδες, Αλέξανδρου Κούρκουλου. Η παρούσα πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος, διατυπώνονται οι μεταγραφές των 30 νοταριακών εγγράφων όπου το κάθε ένα παρουσιάζει μια διαφορετική υπόθεση όπως για παράδεγμα αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, συμβόλαια, ιδιωτικά συμφωνητικά, διαθήκες, εκλογικές ψηφοφορίες και αποπληρωμές χρεών. Στο δεύτερο μέρος, μετά τη μεταγραφή των κειμένων, αναφέρονται περιληπτικά οι υποθέσεις κάθε νοταριακού εγγράφου ώστε να γίνει κατανοητή η υπόθεση και το θέμα που παρουσιάζεται. Στο τρίτο μέρος, αναγράφονται τα βασικά βήματα ανάλυσης, σχολιασμού και ερμηνευτικής προσέγγισης των συμβολαιογραφικών κειμένων και συγκεκριμένα σε ότι αφορά το είδος στο οποίο ανήκουν, στην εξέλιξη των γεγονότων, στον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης των κειμένων, στον χρόνο δηλαδή τη χρονική στιγμή στην οποία συντάχτηκαν, στον τόπο όπου η κάθε υπόθεση εξελίχθηκε, στη δομή τους, στις τεχνικές αφήγησης, στη γλώσσα και στα διάφορα λεξιλογικά, συντακτικά και μεταγραφικά στοιχεία που παρατηρούνται στα συμβολαιογραφικά κείμενα. Τέλος, στο τέταρτο μέρος της εργασίας, παρουσιάζεται ως παράρτημα οι τελευταίες 26 σελίδες από το αρχείο του συμβολαιογράφου Αλέξανδρου Κούρκουλου. Η σχετική έρευνα, σε ότι αφορά το παλαιογραφικό κείμενο του Αλέξανδρου Κούρκουλου, βοήθησε στο να κατανοήσουμε και να γευτούμε ως ένα βαθμό το εξειδικευμένο αυτό επάγγελμα του συμβολαιογράφου και να μελετήσουμε τις υποθέσεις αλλά και την εξαιρετική τεχνική της μεταγραφής σε παλαιογραφικά – νοταριακά έγγραφα του 18ο – 19ο αιώνα στη Κέρκυρα.
Keywords: Νοταριακά, Χειρόγραφα, Μεταγραφή, Περιλήψεις, Σχολιασμός, Κέρκυρα 19ος αιώνας, Αρχείο