Σοφοκλής και παιδεία: Διδάσκοντας την πόλη - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να καταδείξει την εκπαιδευτική αξία των τραγωδιών του Σοφοκλή για τους πολίτες. Αρχικά, επιχειρείται μια συνοπτική παρουσίαση της γέννησης της αρχαίας τραγωδίας με αφετηρία τον Αρίωνα. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία, το έργο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες που εισήγαγε ο Σοφοκλής στο αρχαίο δράμα. Στη συνέχεια, αποτυπώνονται περιληπτικά οι υποθέσεις των τραγωδιών του Σοφοκλή και τα ψήγματα πολιτικής σκέψης που εμπεριέχονται σε εκείνες, προκειμένου να διαφανεί ο διδακτικός χαρακτήρας τους. Επιπλέον, καταγράφεται η προσέγγιση του Αισχύλου στην διδακτική πλευρά του αρχαίου δράματος ως προστάδιο για την παιδευτική αξία των τραγωδιών του Σοφοκλή για τους πολίτες. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζονται οι συσχετισμοί ανάμεσα στην αρχαία τραγωδία και τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες της εποχής. Τέλος, η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με μια ιδιαίτερη μνεία για την διαχρονική παιδευτική αξία της τραγωδίας ΄΄Φιλοκτήτης΄΄, η οποία διακρίνεται για τα καίρια και πανανθρώπινα μηνύματα που εκπέμπει.

The present thesis aims to demonstrate the educational value of Sophocles' tragedies for the citizens. First of all, there is an attempt in a short presentation of the birth of ancient tragedy starting from Arion. Also, a particular reference is made to the biographical data, the project, the particular characteristics and the innovations introduced by Sophocles in the ancient drama. The continuity summaries the cases of Sophocles tragedies and political thinking parts are included in those in order to demonstrate their educational character. In addition, the Aeschylus approach to the teaching side is recorded of ancient drama as a fundamental to the tutorial value of Sophocles' tragedies for the citizens. In addition, the correlations between ancient tragedy and the social, political and cultural conditions of the time are underlined. The present work is completed with a particular reference to the timeless value of the ‘’Filoktitis’’, which displays important ethical messages.
Sophocles and education : Teaching the polis
Keywords: Σοφοκλής, αρχαία τραγωδία, αρχαίο δράμα, εκπαιδευτική αξία, πολίτες, αρχαία Ελλάδα; Sophocles, ancient tragedy, ancient drama, educational value, citizens, ancient Greece